Un bărbat cu coronavirus a mințit, le-a dat virusul rudelor și peste 120 de persoane sunt acum în carantină

FOTO: diegoparra/Pixabay.com
FOTO: diegoparra/Pixabay.com

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a anunțat că poliția a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date și informații false în cazul bărbatului de la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitală, depistat pozitiv cu noul coronavirus.

„La nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal”, a spus Bogdan Despescu, într-o declarație susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Mai exact, dosarul penal vizează infracţiunea de comunicare sau răspândire de informaţii false și a fost deschis după ce, pe rețelele de socializare, ar fi apărut informaţii potrivit cărora se ştia din 7 martie că un fost angajat MAI este confirmat cu noul virus.

„Nu putea să existe un asemenea mesaj în ziua de 7 martie având în vedere că testul cu privire la pacient a fost confirmat în seara de 9 martie. (…) Având în vedere situaţia creată, la nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire de date şi informaţii false”, a spus Bogdan Despescu, într-o declarație de presă.

Dosar penal pentru bărbatul care a mințit că nu a fost în străinătate

Fostul angajat al MAI internat este un bărbat în vârstă de 60 de ani, pensionar al MAI din 2015, care lucrează la ADP Sector 4 și s-a întors pe 26 februarie din Israel, unde sunt confirmate 42 de cazuri de infecții cu COVID-19.

Bărbatul este din București și a fost internat la Spitalul „Dimitrie Gerota” în momentul în care fost testat pozitiv. Acesta le-a spus medicilor că nu a călătorit recent în străinătate.

După ce testul a ieșit pozitiv a început o anchetă epidemiologică pentru a se stabili persoanele cu care a intrat în contact. Astăzi s-a aflat că a împărțit și mărțișoare pe 2 martie la serviciu. S-a stabilit că a intrat în contact cu peste 120 de persoane. Astăzi, trei persoane care au intrat în contact cu bărbatul de 60 de ani au fost descoperite ca fiind infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre fiul, nora și nepotul bărbatului.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că bărbatul a fost internat în spitalul „Dimitrie Gerota” pe 5 martie cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții cu coronavirus.

La câteva zile după internare, însă, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite efectuarea testului pentru COVID – 19. Testul s-a dovedit pozitiv.

Bărbatul are acum dosar penal.