Donațiile pentru Notre Dame au depășit 700 de milioane €

catedrala notre dame donații 700 milioane euro
Foto: GuidoR / wikipedia.org

Donațiile pentru Catedrala Notre Dame din Paris, care a ars în seara zilei de luni, 15 aprilie, au depășit 700 de milioane de euro, relatează Euronews.

100 de milioane de euro de la Francois Henri Pinault

În vârstă de 56 de ani, Francois Henri Pinault, președinte și director general al companiei de produse de lux Kering din anul 2005 și proprietar al Grupului Artemis, a anunțat că va dona 100 de milioane de euro pentru Notre Dame. Grupul de lux Kering, cu sediul central în Paris, deține mai multe branduri precum Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni și Pomellato. Grupul Artemis deține casa de licitații de obiecte de artă Christie’s, publicația „Le Point”, Teatrul Marigny, o echipă de fotbal și podgoria Château Latour.

200 de milioane de euro de la Bernard Arnault

Familia omului de afaceri francez Bernard Arnault și grupul său de produse de lux LVMH vor dona 200 de milioane de euro pentru a contribui la reparațiile necesare catedralei. VMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) este o multinațională de produse de lux cu sediul central în Paris. În anul 2017, compania a avut venituri totale de 42,6 de miliarde de euro. Christian Dior SE este compania ce deține cea mai mare parte din LVMH (40,9% din acțiuni). În vârstă de 70 de ani, Bernard Arnault este acționarul principal al Dior, fiind totodată președinte și director general al ambelor companii.

100 de milioane de euro de la compania Total

Directorul general al companiei franceze de energie Total a anunțat că aceasta va contribui cu 100 de milioane de euro la refacerea Catedralei Notre Dame.

200 de milioane de euro de la L’Oreal

Grupul francez de cosmetice și de produse de lux, împreună cu familia Bettencourt Meyer și fundația Bettencourt Schueller, vor dona 200 de milioane de euro.

10 milioane de euro de la compania Fimalac

Marc Ladreit de Lacharriere, șeful grupului Fimalac, ce deține agenția de rating Fitch, va dona 10 milioane de euro.

10 milioane de euro de la familia Bouygues

Martin Bouygues și fratele său Olivier, care conduc un conglomerat de telecomunicații și construcții, vor dona 10 milioane de euro.

20 de milioane de euro de la JCDecaux

Compania de publicitare franceză va da 20 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame.

10 de milioane de euro de la Societe Generale

Banca Societe Generale va da 10 milioane de euro.

9 milioane de euro de la Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană a anunțat că va oferi 9 milioane de euro pentru Notre Dame.

1 milion de euro de la Cap Gemini

Grupul de servicii IT va dona 1 milion de euro.

Donații vor face și retailerul francez Casino, care deține magazinele Franprix și Monoprix, în vreme ce directorul general al Apple Tim Cook a anunțat că Apple va face o donație, însă nu a specificat suma.

Bani publici pentru reparații

Dincolo de donațiile private, autoritățile au anunțat deblocarea unor fonduri ce vor fi investite în reparații la Catedrala Notre Dame.

Regiunea Ile-de-France, care include regiunea Paris, va investi 10 milioane de euro pentru primele reparații.

Regiunea Ron-Alpi va dona două milioane de euro.

Primarul Parisului Anne Hidalgo a propus organizarea unei conferințe internaționale a donatorilor pentru a coordona donațiile viitoare.

Se crede că reparațiile la Catedrala Notre Dame vor dura decenii.

Foto: GuidoR / wikipedia.org