Donald Trump taie finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății: ”Nu și-a făcut datoria”

FOTO: Gage Skidmore/Pixabay,com
FOTO: Gage Skidmore/Pixabay,com

Președintele american Donald Trump a anunțat că va sista finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății, fiind dezamăgit de reacția acesteia în fața pandemiei de coronavirus.

Într-un discurs acid, liderul de la Casa Albă a spus că OMS, agenție care funcționează sub umbrela ONU, a coordonat prost și a ascuns răspândirea virusului după ce acesta a fost detectat pentru prima oară în China.

Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că favorizează China.

”Administrația pe care o conduc va sista finanțarea OMS pe perioada realizării unui raport asupra rolului instituției în proasta gestionare a crizei provocate de coronavirus”, spus Trump, la Washington.

OMS nu a răspuns încă declarațiilor făcute de Trump, însă Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că ”doar solidaritatea poate opri virusul”.

”Organizația Mondială a Sănătății trebuie susținută, este un element critic în efortul global împotriva COVID-19”, a spus șeful ONU.

SUA asigură 15% din bugetul OMS

OMS a fost fondată în 1948, are sediul la Geneva și 194 de state membre. Finanțarea organizației este bazată pe o taxă calculată în funcție de bogăția și mărimea populației fiecărei țări, dar și pe donații.

Statele Unite ale Americii reprezintă principalul susținător financiar al instituției, cu 400 de milioane de dolari oferiți în 2018-19, adică 15% din bugetul OMS.

China, în schimb, prima economie a lumii, a oferit doar 76 de milioane de dolari și alte 10 milioane din donații.

În schimb, Fundația Bill și Melinda Gates a contribuit cu aproape 10 la sută din bugetul Organizației Mondiale a Sănătății în 2018-19.

Fondatorul Microsoft a catalogat decizia lui Trump de a sista finanțarea în timpul unei crize mondiale drept ”atât de periculoasă pe cât pare la prima vedere”.

Alți critici îl acuză pe Trump că încearcă să se lepede de vina pe care o poartă în gestionarea crizei în SUA. Americanii sunt pe primul loc în lume atât la infecții, cu peste 600.000 de cazuri, cât și la decese: peste 26.000.

”Dacă OMS și-ar fi făcut treaba de la început, ar fi evaluat obiectiv situația din China, epidemia ar fi putut fi ținută sub control și numărul deceselor ar fi fost foarte mic. Aceste acțiuni ar fi salvat mii de vieți și ar fi evitat pagubele economice globale. În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a crezut toate informațiile primite din partea Chinei și a apărat acțiunile guvernului chinez”, a declarat președintele american Donald Trump.