Donald Trump, la summitul NATO: ”Germania e prizoniera Rusiei”

Președintele american Donald Trump a lansat un atac declarativ la adresa Germaniei, pe care o acuză că este ”controlată total” de Rusia.

Donald Trump a vorbit la Bruxelles despre înțelegerile ”inadecvate” între Germania și Rusia în ceea ce privește livrarea de gaze naturale și petrol, despre care crede că oferă prea multă influență Moscovei asupra celei mai mari economii din Europa.

”Germania este controlată total de Rusia, este prizoniera Rusiei. Va primi 70 la sută din resursele energetice din Rusia. Nu cred deloc că este o idee bună”, a spus Trump înainte de a critica decizia Berlinului de a nu crește semnificativ cheltuielile cu apărarea.

”Cred că este un lucru foarte rău pentru NATO și cred că trebuie să vorbim cu Germania despre el. Germania plătește doar puțin peste 1 procent din PIB pe apărare. Nici asta nu mi se pare o idee bună”, a mai spus președintele american într-o conferință de presă susținută înaintea Summitului NATO, la care participă șefii de stat din țările membre, printre care și Klaus Iohannis.

Summitul NATO: Se va discuta și despre Marea Neagră

Nu este pentru prima oară când Donald Trump critică Germania pentru că ”se folosește” de capacitatea de apărare americană fără să facă investiții serioase în domeniu.

Doar cinci dintre cele 29 de țări membre NATO alocă mai mult de 2 la sută din PIB apărării: Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia și Polonia.

Summitul NATO va dura două zile și pe agenda întâlnirii se află și o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

În ceea ce privește situația României în NATO, Președinția țării a făcut următorul comunicat:

”Pentru ţara noastră, Summitul prezintă o importanţă deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre”.