Donald Trump, amenințare fără precedent: „O să închidem rețelele sociale”

Donald Trump (Facebook)
Donald Trump (Facebook)

Într-o amenințare fără precedent lansată pe Twitter, președintele american Donald Trump a afirmat că rețelele de socializare vor fi „strict reglementate” sau chiar „închise”, dacă vor continua să „ignore total” vocile conservatorilor.

„Republicanii (partid din care face parte și Donald Trump – n.r.) simt că rețelele sociale reduc complet la tăcere vocile conservatoare. Le vom reglementa stric sau le vom închide înainte de a permite acest lucru. Am văzut ce au încercat – și au eșuat – să facă în 2016”, a scris președintele SUA pe Twitter miercuri, 27 mai.

Reacția sa vine în contextul în care marți, pentru prima dată, rețeaua Twitter le-a afișat utilizatorilor eticheta „Verifică faptele” în dreptul unor comentarii făcute de președintele Trump.

Donald Trump, un opozant al votului prin corespondență, a scris că acesta va duce la nenumărate fraude și ilegalități.

„Nu există NICIO șansă ca votul prin corespondență să fie altceva decât o metodă substanțial frauduloasă. Căsuțele poștale vor fi jefuite, buletinele de vot vor fi falsificate și chiar imprimate ilegal și semnate fraudulos”, a scris el.

Comentariul a fost făcut după ce guvernatorul statului California a declarat că vrea să extindă folosirea votului prin corespondență în acest stat în timpul pandemiei de coronavirus.

În dreptul comentariului, utilizatorii rețelei Twitter au putut vedea afișat mesajul „Află care sunt faptele despre votul prin corespondență”. Dând click pe acest mesaj, ei sunt trimiși la mai multe analize făcute de publicații sau de televiziuni de prestigiu din SUA, ca de exemplu „Washington Post” sau CNN.

În aceste articole, se arată că nu există nicio dovadă că votul prin corespondență a dus până acum la fraude la alegeri în statele în care această metodă este folosită pe scară largă. Mai mult, jurnaliștii au arătat că afirmația lui Trump potrivit căreia autoritățile din California vor trimite scrisori „oricărei persoane, indiferent cine e ea sau cum a ajuns acolo” este falsă, deoarece doar persoanele înregistrate vor primi buletine de vot.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.