„Domul de căldură” face victime în Canada. Peste 700 de oameni au murit

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Sute de decese petrecute în ultima săptămână în provincia British Columbia din vestul Canadei au fost puse pe seama valului de căldură care afectează regiunea, relatează BBC.

Se pare că valul de căldură a contribuit la 719 decese subite în ultima săptămână, au anunțat autoritățile medicale din provincie. Numărul este de trei ori mai mare decât media pentru această perioadă a anului.

Premierul Justin Trudeau le-a oferit condoleanțele sale familiilor victimelor, multe dintre acestea fiind persoane în vârstă, care trăiau în locuințe fără aer condiționat.

Temperaturi anormal de ridicate au fost înregistrate în multe zone din America de Nord.

Marți, în orașul Lytton din British Columbia s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul Canadei: 49,6 grade Celsius. A doua zi, orașul a fost evacuat din cauza unui incendiu de vegetație.

Căldura din vestul Canadei și al SUA este cauzată de un dom de aer cald, static, care se întinde din California până în regiunea arctică.

Janice Houldsworth, din Castlegar, British Columbia, a declarat pentru BBC că nu a ieșit din casă de 4 zile.

„Nu am trecut niciodată prin așa ceva în 70 de ani. Ne-am acoperit toate ferestrele, avem ventilatoare care merg non-stop și împrăștie abur rece, avem bazine cu apă rece pentru picioare, facem dușuri și bem o groază de lichide”, a povestit ea.

Luni, în Statele Unite, temperaturile au ajuns la 46,6 grade Celsius în Portland, Oregon, și la 42,2 grade Celsius în Seattle, Washington – acestea sunt cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în aceste zone.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.