Doi tineri din România s-au dus în Ucraina să „verifice” dacă există cu adevărat război. Au ajuns până în Kiev

FOTO: Observator News Antena 1
FOTO: Observator News Antena 1

Doi tineri din Suceava, aproape de granița cu Ucraina, s-au decis să meargă în țara vecină pentru a vedea dacă există război. Cei doi tineri, Cristi, care avea o cafenea în satul Iaslovăț, din județul Suceava, și Samuel, care e frizer, și-au suspendat munca pentru o vreme, s-au urcat în mașină și au intrat în Ucraina. Înainte de acest lucru, Cristi a fost două săptămâni voluntar la Vama Siret, pentru a-i ajuta pe ucrainenii care intrau în România.

„Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care-i situația de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la știri”, a povestit Cristian Lipa, potrivit observatornews.ro.

Și-au luat haine, pașapoartele, au făcut un plin și au condus opt ore până la Kiev. Au trecut de aproximativ 40 – 50 de checkpoint-uri în Ucraina.

Au avut primele probleme în momentul în care au vrut să se cazeze. Ucrainenii au fost surprinși că-s turiști. Au dormit în mașină, nemâncați. Au apărut apoi și primele semne ale războiului.

„Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi o mai sunat toată noaptea am auzit sirenele”, a povestit Cristian Lipa.

Apoi au mers și în câteva locuri de lângă Kiev. „O început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi. Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată. (…)

Era totul distrus, în plus de asta când ne-a oprit soldatul la un checkpoint şi i-am dat paşapoartele o început să se bombardeze chiar lângă noi. Soldatul după ce a ajuns în şanţ ne-a făcut şi nouă semn, am fugit şi noi acolo, ne-am ascuns, am stat vreo zece minute acolo”, a mai povestit Cristian.

Cei doi sunt în continuare în Ucraina.

Vă recomandăm și:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.