Criză uriașă în Republica Moldova. Președintele – suspendat, Parlamentul a fost dizolvat

Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu și Igor Dodon. Foto: DDDuser / Iulian Burcescu / Kremlin.ru via Wikipedia.org

Socialistul Igor Dodon a fost suspendat din funcția de președinte al Republicii Moldova de către Curtea Constituțională în dimineața zilei de duminică, 9 iunie, pe motiv că a încălcat legea fundamentală a țării deoarece a refuzat să declanșeze alegeri anticipate.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, în Parlamentul Republicii Moldova au intrat 3 partide mari, care nu au reușit până acum să formeze un Guvern:

1. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, cu care Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, învingând-o pe Maia Sandu.

2. Partidul Democrat din Moldova, de centru-stânga, care condus de oligarhul și omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.

3. Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM), o alianță politică între două partide proeuropene și antioligarhice: Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Copreședinți sunt Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (Platforma DA).

Curtea Constituțională, despre care criticii spun că este controlată de oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc, a constatat în decizia sa de astăzi că președintele statului refuză să își îndeplinească atribuțiile constituționale pe care le are și să declanșeze alegeri anticipate, încălcând astfel Constituția Republicii Moldova.

Atribuțiile președintelui vor fi exercitate de premierul Pavel Filip de la Partidul Democrat, care va îndeplini funcția de președinte interimar al statului.

Alegeri anticipate în Republica Moldova pe 6 septembrie

 

„Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție, și a constatat circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Pavel Filip într-o conferință de presă.

Din noua funcție de președinte intermediar, Pavel Filip a semnat decretul pentru stabilirea alegerilor anticipate pentru data de 6 septembrie.

Pavel Filip a spus că Partidul Democrat nu și-a dorit alegeri anticipate și că PD a venit cu oferte către toți cei care au intrat în Parlamentul Republicii Moldova. „Dar după criza declanșată de Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, e clar că altă soluție nu mai este. Clasa politică e compromisă, pentru că nu a reușit timp de 3 luni de zile să formeze un Guvern”, a mai spus Pavel Filip.

Însă, în ciuda celor spuse Pavel Filip, Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ajunseseră sâmbătă, 8 iunie, la o înțelegere și reușiseră să formeze un Guvern.

Ieri, președintele Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu în funcția de premier al Republicii Moldova, însă Curtea Constituțională a invalidat la scurt timp decretele președintelui Igor Dodon prin care o desemna pe Maia Sandu premier și numea Guvernul condus de aceasta, chiar dacă noul Executiv depusese deja jurământul în fața Parlamentului.

Potrivit Curții Constituționale, Parlamentul nu îşi mai putea exercita atribuţiile constituţionale deoarece mandatul său expirase, parlamentarii nereușind ca în termen de 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare (9 martie 2019) să formeze un Guvern. Curtea Constituțională a susținut că termenul a expirat vineri, 7 iunie, astfel încât toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă au fost declarate neconstituţionale.