Documente legate de mitingul din 10 august, puse la secret

FOTO: Gov.ro
Carmen Dan. FOTO: Gov.ro

Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat că unele documente care au fost cerute de procurorii militari care anchetează intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august 2018 vor rămâne secrete (clasificate parțial) deoarece o comisie a Ministerului Afacerilor Interne a stabilit acest lucru.

„Nu ministrul a dispus clasificarea. Am respectat întru totul prevederile hotărârii de Guvern atunci când s-a solicitat, cel puțin la minister. Deci mă refer la documentele care s-au solicitat de către Parchetul Militar de la nivelul aparatului central al ministerului și vorbeam atunci de 8 documente și vă spuneam că s-a stabilit o comisie care a analizat, conform procedurii, și care a propus declasificare totală sau declasificare parțială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile acelei comisii”, a declarat Carmen Dan.

Carmen Dan: „Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”

 

Ea a mai spus că va merge la audieri dacă va fi chemată de procurori: „Ministerul Afacerilor Interne a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta procurorilor și nu pentru a bloca această anchetă. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”.

Luna trecută, Parchetul General a anunțat că procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmării penale în acest dosar. La acea dată, Parchetul General anunța într-un comunicat de presă au avut loc acte de violență nejustificată inclusiv împotriva copiilor.

Șefii Jandarmeriei Române au fost puși sub acuzare în acest dosar pe data de 21 septembrie 2018.

Şeful Jandarmeriei, colonelul Cătălin Sindile, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mariorul Laurențiu Cazan, directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cel care a coordonat intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Mihai Dan Chirică, secretar de stat în MAI, a fost pus și el sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.