Doctorița arestată pentru mită i-a spus unui pacient că suferă de două cancere și i-a cerut să dubleze suma

Anca Ababneh Dumitrovici
Șefa Secției de Oncologie Anca Ababneh Dumitrovici. Foto: Facebook

Noi informații șocante ies la iveală despre Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care a fost reținută pentru luare de mită în urma unui flagrant delict.

Pe parcursul mai multor luni medicul a fost filmat în timp ce primea diverse șpăgi de la pacienți sau de la aparținătorii acestora, atât sub formă de bani, cât și de produse (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată sau brânză).

Una dintre înregistrările audio-video arată cum, în dimineața zilei de 13 decembrie 2022, un pacient a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei, relatează „Monitorul de Suceava”.

Șefa de secție a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, iar apoi i-a mulțumit.

Anca Dumitrovici Ababneh a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată de procurori de luare de mită în formă continuată (64 de acte materiale – dintre care un număr de 62 acte materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, adică în 7 zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022), se arată într-un comunicat de presă al DGA.

Procurorii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupție Suceava spun că, în perioada aprilie 2022 – 19 ianuarie 2023, șefa de secție a pretins și a primit diferite sume de bani și bunuri de la un număr de 64 de persoane (pacienți sau aparținători) pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul bolnavilor de cancer, care ar fi trebuit realizate gratuit.