DNA intră pe firul achizițiilor publice din vremea pandemiei. Cum a ajuns să coste o izoletă mai mult decât un autoturism

Foto: Ministerul Sănătății

Procurorii anticorupție au început să investigheze afacerile făcute de Unifarm, compania de stat care achiziționează echipamente de protecție, sub umbrela Ministerului Sănătății.

Unifarm și-a mărit considerabil efortul în ceea ce privește achizițiile de echipamente medicale, imediat după declanșarea epidemiei de coronavirus.

Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat, scrie Libertatea.

Multe dintre achiziții s-au făcut fără licitații, iar câteva dintre ele par a fi făcute la un preț foarte dezavantajos pentru statul român.

Unifarm a plătit un preț dublu pentru 2,2 milioane de măști achiziționate prin doi intermediari, importator fiind firma unui fost ofițer SRI, mai scrie sursa citată.

Alte 1,2 milioane de măști de protecție, declarate neconforme de UE, au fost cumpărate de Unifarm printr-o firmă ai căror acționari au făcut afaceri cu dr. Streinu-Cercel. O singură mască din acest contract a costat 18 lei.

Mai mult, Unifarm a decis să cumpere izolete cu 80.000 de lei, preț la care ajunge un autoturism nou. Drept comparație, Republica Moldova a cumpărat izolete identice la prețuri de patru ori mai mici.

DNA a deschis mai multe dosare penale pe marginea acestor achziții.