DNA, DIICOT și Parchetul General au șefi noi. Iohannis a acceptat propunerile lui Predoiu

FOTO: diicot.ro
FOTO: diicot.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, acceptând astfel propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit Administrației Prezidențiale.

Astfel, în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va fi Gabriela Scutea. La Direcția Națională Anticorupție, funcția va fi ocupată de Crin-Nicu Bologa, iar la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism va fi Elena-Georgiana Hosu. Toate mandatele sunt pe o perioadă de 3 ani.

Două dintre propunerile înaintate de ministrul Justiției, Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, au primit avize negative de la la Secția pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii.

La audierea din Parlament pentru un nou mandat de ministru în guverul Ludovic Orban 2, Predoiu a spus că nu retrage propunerile făcute chiar dacă au primit avize negative de la CSM.

„Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz (al CSM – n.r.), dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”, a susținut Cătălin Predoiu.

În ceea ce o privește pe Giorgiana Hosu, propusă pentru conducerea DIICOT, procurorii din CSM spun că aceasta a demonstrat o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute și superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate.
În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM afirmă că aceasta nu a identificat principalele probleme din Ministerul Public.
Despre Crin Bologa, candidat la șefia DNA, singurul care a obținut aviz pozitiv, procurorii din Consiliu au spus că acesta a oferit soluţii viabile, realiste, clar articulate şi adecvate prevenirii şi înlăturării deficienţelor identificate.