Dispută între un vatman și un șofer de BMW. Cine a avut dreptate, potrivit legii

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

O dezbatere s-a încins pe rețelele de socializare după ce s-au viralizat imaginile surprinse de o cameră instalată pe bordul unui tramvai. Un incident a avut loc în Sectorul 5, în apropiere de Piața Chirigiu din Capitală, la o intersecție.

Un BMW a oprit în fața unui tramvai, la culoarea roșie, iar după ce s-a făcut verde, acesta a pus frâne repetate, șicanând tramvaiul. Vatmanul tamponează ușor, din spate, mașina, șoferul coboară nervos și începe un scandal între cei doi.

Potrivit Brigăzii Rutiere, incidentul a avut loc pe 3 ianuarie, în jurul orei 13:10. Polițiștii au anunțat că șoferul autovehiculului se face vinovat de faptul că nu a lăsat calea liberă tramvaiului, dar nici nu a anunțat accidentul. Bărbatul care conducea mașina a rămas fără permis timp de 30 de zile și a primit o amendă de 2.230 de lei.

Potrivit Codului Rutier, pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care e amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de autovehicule pot folosi această bandă cu obligația să lase liberă calea tramvaiului la apropierea acestuia. Conducătorii auto pot circula pe această bandă atât timp cât nu incomodează circulația tramvaiului.

Într-o intervenție la Digi24, directorul STB, Andrei Creci, a spus că gestul vatamanului este condamnabil. „S-a întâmplat un incident regretabil, în care vatmanul nostru a reacționat disproporționat față de o încălcare a regulilor de circulație și din partea conducătorului autoturismului. Va fi, bănuiesc, sancționat, va fi cercetat disciplinar. Se poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă”, a declarat Andrei Creci, directorul STB.

Acesta a mai spus că le recomandă șoferilor să nu se „grăbească”, iar vatamanilor nu are ce să le recomande pentru că au în fișa postului „să fie atenți și calmi”.

„Ei n-au de ce să se grăbească, pentru că au un traseu prestabilit, au niște timpi pe care trebuie să-i respecte. Nu trebuie să ajungă nici mai târziu, dar nici mai devreme. Așa că nu au de ce să se grăbească și este de nescuzat o astfel de atitudine”, a mai spus directorul STB.