Dispar tezele? Cu ce vrea Ministerul Educației să le înlocuiască

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, tezele ar putea fi înlocuite în acest an școlar cu o evaluare care să fie notată normal și să nu aibă o pondere de 25% din medie, așa cum se întâmpla în cazul tezelor.

Barcari a spus că tezele ar urma să fie înlocuite, în special din cauza formatului de învățare online.

”Ne-am gândit să organizăm webinare în care să accentuăm pe tipuri de evaluare, adică profesorii să înveţe pe la cei mai experimentaţi cum ar putea să evalueze în mediul online. De aceea, varianta este ori să mergem în continuare pe evaluare sumativă, pe teză, prima variantă, iar doi, să înlocuim teza, pentru că nu putem aplica în mod discriminatoriu – ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni”, a spus Barcari, citată de Hotnews.

”Ori să înlocuim acest tip de evaluare scrisă, conform regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu evaluare sumativă, dar care să fie notată, normal, nu să aibă ponderea pe care o are teza în mod normal, 25% din medie. Bineînţeles, există şi varianta eliminării tezei”, a adăugat secretarul de stat.

”Vom lua o decizie şi vă spun că nu este o decizie simplă, că până la urmă elevul trebuie să fie evaluat, dar în acelaşi timp trebuie să aibă şanse egale la o evaluare corectă şi obiectivă”, a adăugat Barcari.

Mii de școli din zonele cu incidență de peste 3 la mia de locuitori a infecțiilor cu coronavirus sunt închise și funcționează doar în regim online. Situația va continua cel puțin pentru următoarele două săptămâni, însă există și posibilitatea ca elevii să nu se mai întoarcă în bănci până la sfârșitul acestui an școlar.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.