Dispar din magazine tacâmurile și farfuriile de plastic de unică folosință

FOTO: Hans/Pixabay.com
FOTO: Hans/Pixabay.com

Kaufland a anunțat că va introduce noi măsuri împotriva utilizării produselor din plastic, iar Lidl va elimina articole de unică folosință din plastic până la sfârșitul anului 2019.

„Printre articolele ce urmează a fi delistate din Kaufland până la sfârşitul lui 2019 intră, spre exemplu, beţişoarele pentru urechi din plastic, paiele de plastic marcă proprie şi vesela de unică folosinţă din plastic marcă proprie, care urmează să fie înlocuite în toate ţările cu alternative ecologice”, au anunțat reprezentanţii reţelei Kaufland.

Într-o primă fază, Lidl va renunţa, până la sfârşitul anului 2018, la vânzarea de articole de unică folosinţă din plastic, cum ar fi pahare, farfurii adânci şi întinse, dar şi linguri şi furculiţe, măsura urmând să fie luată în toate cele peste 225 de magazine din România.

La începutul anului, parlamentarii au adoptat un proiect de lege prin care pungile de plastic vor fi interzise în România.

Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională (începând cu 1 iulie 2018), cât și la comercializare (1 ianuarie 2019).

Potrivit legii, pungile de transport din plastic subțire sunt pungile de transport cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, iar cele din plastic foarte subțire au sub 15 microni și „sunt necesare din motive de igienă” sau „sunt utilizate ca ambalaje primare pentru produsele alimentare în vrac, atunci când acest lucru contribuie la prevenirea risipei de alimente”.

Operatorii economici care nu respectă noile reglementări pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.

Legea votată de parlamentari transpune Directiva UE 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

FOTO: Hans/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.