Directorul STS a demisionat: „Demisia nu a fost depusă ca urmare a vinovăției”

ionel sorinel vasilcă director sts demisie
Foto: Captură YouTube / Facebook

Ionel-Sorinel Vasilcă, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a demisionat din funcție luni, 29 iulie.

STS a fost una dintre instituțiile criticate în ultimele zile deoarece nu a reușit să localizeze mai rapid casa din Caracal în care era sechestrată Alexandra, adolescenta răpită de Gheorghe Dincă.

Alexandra a sunat în jurul orei 11.00 de 3 ori la numărul de urgență 112, iar ulterior STS a reușit să localizeze o arie de câteva sute de case de unde putea veni apelul.

În comunicatul de presă care îi însoțește demisia, generalul-locotenent Ionel-Sorinel Vasilcă menționează că, începând cu data de 29 iulie 2019, i-a înaintat președintelui României demisia sa din funcția de director al STS.

Însă fostul director consideră că nu a greșit cu nimic în felul în care a gestionat cazul de Caracal.

„Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, „localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR. De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22.00 a ajuns la fața locului în încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23.00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani”.