Directorul de la Compania de Drumuri prins când lua o șpagă de 3.000 € a fost trimis în judecată

florea dascălu
Foto: Captură video Digi 24

Florea Dascălu, șeful Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prins în flagrant delict în timp ce lua o șpagă în valoare de 15.000 de lei (3.000 de euro), a fost trimis în judecată de DNA, anunță procurorii într-un comunicat de presă.

Directorul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Banii primiți făceau parte dintr-o mită cu valoarea totală de 37.060 de lei (aproximativ 7.500 de euro).

Florea Dascălu este acuzat de infracțiunile:

  • luare de mită;
  • trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
  • permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

Florea Dascălu este acuzat că, în perioada mai – 22 octombrie 2022, a primit de la un administrator de societate comercială (martor în dosar), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (în valoare totală de 37.060 de lei).

În schimb, Dascălu trebuia să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

Directorul este acuzat și că a pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

În data de 07.05.2022, Dascălu ar fi primit suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 de lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 de lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 de lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 de lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Luni, 24 octombrie, CNAIR a anunțat că directorul a fost dat afară.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.