Director OMS: Omicron ar putea reprezenta sfârșitul pandemiei în Europa

FOTO: TheOtherKev/Pixabay.com
FOTO: TheOtherKev/Pixabay.com

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, spune că sfârșitul pandemiei de Covid în Europa este un scenariu plauzibil odată cu apariția variantei Omicron, însă îndeamnă la prudență din cauza capacității de adaptare a coronavirusului.

Potrivit unor studii, până în martie, varianta Omicron ar putea infecta aproximativ 60% din populația Europei.

„Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei”, a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France-Presse.

Specialistul crede că valul Omicron se va calma și vor exista câteva săptămâni de imunitate generală, dată de trecerea prin boală sau de vaccin.

„Endemic înseamnă (…) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie, aşadar, să fim foarte prudenţi”, a avertizat responsabilul OMS.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune, că oamenii nu trebuie să lase garda jos și că „Omicron provoacă spitalizări și decese și chiar cazurile mai puțin grave sufocă sistemele de sănătate”.

„Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi”, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării.