Director de spital din România: „Ne așteptăm la un tsunami, efectiv. La ce e mai rău”

cristian oancea timișoara
Cristian Oancea. Foto: Captură YouTube TeleUniversitatea Timișoara

Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că se așteaptă la ce e mai rău când vine vorba de evoluția pandemiei de coronavirus la noi în țară.

Întrebat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi24 la ce se așteaptă, el a răspuns: „La un tsunami, efectiv. Deci valul 1 o să fie o replică palidă a valului 2, o să vedeți. Și dacă în septembrie-octombrie va începe și gripa, și nu se va termina cu nebunenile astea cu antivacciniștii și restul, o să avem ca în Italia, același scenariu.

„Încet-încet noi o să devenim spital COVID pentru formele severe și foarte severe, urmând ca pentru formele ușoare și moderate să ne bazăm pe spitalele de suport. Noi am atenționat cu săptămâni în urmă despre această izbucnire de cazuri și, dacă vă amintiți, am spus că în iulie vom avea chiar 700-800 lejer și 1.000 în august în fiecare zi. Se pare că această creștere exponențială a explodat. Probabil că în contextul ăsta vor fi de suport și spitalele militare. Cert este că severitatea cazurilor este în creștere incredibilă, și ne așteptăm la ce este mai rău”, a declarat Oancea.

„Terapia intensivă este plină în acest moment, avem în fiecare zi o medie de câte două decese, ținând cont că avem 6 locuri. În primul rând trebuie să ne ajutăm noi, trebuie să fim responsabili, și cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească, sub o formă sau alta. În al doilea rând, ne străduim să găsim resursa umană de terapie intensivă în acest moment, pentru că aici suntem foarte deficitari în toată țara”, a mai spus el.

El le-a mulțumit românilor responsabili, însă i-a criticat dur pe cei care promovează teoriile conspirației: „Pentru un grup de iresponsabili care promovează tot felul de fantasmagorii în spațiul public, o nație întreagă ne aflăm la marginea unui dezastru medical. Iar sistemul nostru de sănătate este foarte fragil, am spus-o de nenumărate ori. Am avut o șansă la început, în februarie-martie, am carantinat medical cu brio zic eu acest flux migrațional (din diaspora – n.r.). În schimb, acuma, nu mai putem să facem același lucru”.

Managerul de spital a mai afirmat că cei care promovează teoriile conspirației ar trebui să răspundă penal deoarece din cauza lor se ajunge la moartea unor oameni: „Dacă nu luăm niște măsuri asumate și cât de cât dure, riscăm să pierdem definitiv controlul actului medical imediat. Nu aș merge până în septembrie, aș merge până în luna august. Trebuie să avem o legislație clară, trebuie să știm ce avem de făcut. Trebuie să acționăm ca un tot unitar, cum am acționat în februarie-martie. Dar se pare că am dat cu piciorul la tot ce am făcut atunci și se pare că acești oameni care promovează în spațiul public că nu există SARS-CoV-2, că nu există decese, acești oameni sunt promovați și adulați. Ar trebui să răspundă cu caz penal. Pentru că datorită teoriilor acestora ajungem să moară foarte mulți oameni”.

România a înregistrat astăzi un nou record de noi cazuri de coronavirus: 799 în ultimele 24 de ore.