Directoarea de la „Marius Nasta”: Secția COVID e plină, de vineri nu am mai făcut internări

spital marius nasta
Institutul Clinic de Pneumoftiziologie Dr. Marius Nasta. Foto: institutiimedicale.ro

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat la postul de televiziune Digi24 că toată secția pentru tratarea pacienților cu coronavirus este ocupată.

„De vineri nu am mai făcut internări în compartimentul COVID. Avem speranța ca o parte din pacienți să fie negativi la al doilea test și să poată fi externați. Ultima săptămână a dus la creșterea numărului de internări, nu ne-am mai confruntat până acum cu ocuparea completă a paturilor la pavilionul COVID”, a spus ea.

„Diferența față de perioada de început e legată de tipul de cazuri internate, gravitatea cazurilor acum e mult redusă, sunt și pacienți asimptomatici. Posibilitatea ca oamenii să poată pleca după prima perioadă de observație ar ajuta la decongestionarea spitalelor. Ca pacientul să poată pleca acasă e un lucru bun și pentru spital, și pentru pacienți, dar doar dacă aceste persoane mențin autoizolarea și respectă regulile. Suntem deschiși la un astfel de scenariu”, a mai declarat Beatrice Mahler.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că va semna marți, 23 iunie, un ordin prin care pacienții infectați cu coronavirus, dar care nu prezintă simptomele bolii, să fie externați mai repede din spital.

În prezent, orice persoană din România care este testată pozitiv la coronavirus ajunge la spital, de unde este externată după ce alte două teste ies negative.

Nelu Tătaru a spus că simptomele pot apărea și în a cincea zi de infectare, însă dacă nu vor prezenta simptome, după 10 zile de spitalizare, românii infectați cu COVID-19 pot merge acasă, în izolare.

”Marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.