Din toamnă, clasele ar putea avea maximum 15 elevi, cursurile s-ar putea face prin rotație

inscriere scoala, inscrere clasa pregătitoare
Foto: Pixabay

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut mai multe recomandări pentru redeschiderea școlilor din toamnă. În document, publicat de Ministerul Sănătății și transmis în școli de către DSP pe 29 mai, este specificat, printre altele, că, din toamnă, clasele vor avea maximum 10 – 15 elevi. Aceștia vor sta maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs va dura cel mult 30 de minute.

O altă recomandare este ca una dintre cele 4 ore să fie în spații deschise, precum curtea școlii. În timpul orelor de curs, elevii ar trebui să păstreze distanța de 4 metri pătrați, o regulă care este impusă și la examenele de anul acesta din cadrul Evaluării Naționale și Bacalaureat.

„În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10 – 15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 metri pătrați pentru fiecare elev și 4 metri pătrați suplimentari pentru profesor. Este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

În document se mai spune că nu vor fi permise organizarea de cluburi școlare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultană a unui număr mai mare de 3 elevi. „Locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor.

Fiecare elev va ocupa loc în bancă la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți. Măsurarea se va face cu metrul între centrele scaunelor elevilor, iar numărul maxim de elevi/clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv.

Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, dacă spațiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin păstrarea unui pupitru gol între 2 pupitre ocupate.

Experimentele (la orele de chimie/fizică/biologie) care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video”, mai scrie în document.

Întregul document poate fi consultat – aici

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.