Din ce orașe sunt cei mai mulți turiști pe litoralul românesc

Prognoza meteo 1 mai FOTO: Ionuț Fantaziu
Vremea de 1 mai. FOTO: Ionuț Fantaziu

Perioada în care sunt cei mai mulți turiști pe litoralul românesc este cuprinsă între 1 și 15 august. În această perioadă, din cele 140.000 de locuri de cazare clasificate, mai rămân disponibile doar câteva sute, potrivit unui studiu realizat de portalul Litoralulromanesc.ro, agenția prin care se vând cele mai multe pachete de vacanță la Marea Neagră.

Turiștii aleg această perioadă pentru că este cea mai caldă și, în mod tradițional, este luna concediilor. De asemenea, este și perioada în care foarte mulți români care lucrează în străinătate se întorc în țară pentru a-și petrece concediile.

Din numărul total de turiști care își petrec vacanța la Marea Neagră, 40% aleg Mamaia, 18% preferă Eforie Nord și 11% merg în Neptun-Olimp. Un sejur costă în această perioadă în jur de 2.300 de lei de persoană, cu aproximativ 10% mai scump față de luna iulie și cu peste 50% mai mult față de iunie.

Mai mult de 36% din turiştii care au ajuns în acest sezon pe litoralul românesc sunt din Bucureşti. Conform aceluiaşi studiu, 5,2% din turiştii de pe litoralul românesc sunt din judeţul Timiş, 5% din Cluj, aproape 4% din Prahova şi Argeş, iar din Iaşi – 3,5%.

La polul opus, cei mai puţini turişti sunt din judeţele Tulcea, Mehedinţi şi Sălaj, care, împreună, nu acoperă nici măcar 1% din totalul turiştilor, conform datelor Litoralulromanesc.ro.

Reprezentanţii portalului au mai observat că turiștii care locuiesc departe de mare stau mai mult la mare. Astfel, timişorenii, clujenii şi maramureşenii petrec, în general, sejururi la mare de 7-10 sau chiar 14 zile.

„Pe modelul actual de turism, litoralul şi, mai ales, Mamaia, nu ar putea rezista fără turiştii din Bucureşti. Dar, odată cu apariţia unui număr din ce în ce mai mare de locaţii «all inclusive», care se adresează în special familiilor cu copii, se poate reduce dependenţa turismului de litoral de turistul bucureştean, însă nu se poate elimina complet. De altfel, nici nu este de dorit acest lucru.

În general, turistul de Bucureşti este unul elevat, pretenţios, recurent, dispus să cheltuiască o sumă mai mare decât restul turiştilor pentru o noapte de cazare”, a declarat directorul portalului litoralulromanesc.ro, Ştefan Necula.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.