Dimensiuni display laptop. Principalele variante și utilitatea lor în funcție de nevoile tale

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-smiling-while-using-laptop-3769717/

Dimensiunea ecranului este unul dintre principalele aspecte la care se gândesc cei care au nevoie de un nou laptop. Deși nu este cea mai importantă specificație, mărimea ecranului contează, mai ales dacă ai nevoie de un laptop ușor și compact, ideal pentru deplasări, sau de unul pe care să te joci sau să faci proiecte grafice elaborate.

Laptopurile sunt disponibile în mai multe variante de dimensiune a ecranului, astfel încât alegerea modelului potrivit este destul de simplă. Totuși, trebuie să știi care sunt avantajele fiecărui tip de ecran, ca să poți face alegerea potrivită, pentru că nu e bine să iei în calcul doar prețul, aspectul sau greutatea unui gadget de acest fel. Contează, în primul rând, modul în care îl vei folosi.

Ecran mai mare de 16 inci

Cele mai mari ecrane pentru un laptop sunt cele de peste 17 inci, deși pe piață vei găsi destul de puține modele de acest fel. Nu sunt foarte căutate, pentru că sunt destul de masive și grele, fiind potrivite pentru munca la birou sau acasă, nu și în deplasare. Sunt, de obicei, dispozitive foarte performante, dar și scumpe.

De aceea, este indicat să alegi un laptop cu ecran atât de mare numai dacă îl vei folosi pentru jocuri, editare foto, video sau proiecte grafice complicate. În aceste situații, ai nevoie de un ecran cât mai mare și cu rezoluție foarte bună, care să-ți ofere o experiență de joc sau de muncă superioară. 

Ecran cu diagonală între 14 și 16 inci

Acestea sunt cele mai populare modele și cel mai ușor de găsit în magazine, deoarece au o dimensiune medie a ecranului. Sunt ideale indiferent pentru ce vei folosi laptopul, nu sunt prea mari, deci pot fi luate foarte ușor și la drum, ca să poți lucra de oriunde dorești. 

De asemenea, performanța lor este destul de bună. Toți marii producători de laptopuri au lansat și modele de acest fel, prin urmare poți găsi foarte multe tipuri de laptop Acer sau o altă marcă de laptop cu display de 14, 15 sau 15,6 inci.

Ecran de 12 – 14 inci

Ideale pentru multitasking și deplasare, laptopurile care au ecranul cuprins între aceste dimensiuni sunt foarte populare în special în rândul studenților și freelancerilor. 

Destul de accesibile ca preț și suficient de performante pentru munca de zi cu zi, gadgeturile acestea sunt foarte ușor de transportat, oferind utilizatorilor libertatea de a putea lucra de oriunde și oricând. Dacă alegi un model de calitate și verifici cu atenție și restul specificațiilor, laptopurile din această gamă oferă cel mai bun raport calitate-preț.

Laptopuri cu ecran mai mic de 12 inci

Această categorie de laptopuri se numește netbook și reprezintă cel mai compact, ușor și portabil tip de laptop. Practic, este un dispozitiv situat între tabletă și laptop ca dimensiune și specificații. Deși pot fi atractive ca design și utilizare, putând fi transportate ușor în geantă, dispozitivele cu ecran atât de mic au de obicei performanțe mai slabe. 

Prin urmare, aceste laptopuri sunt ideale de luat în vacanță, dar nu sunt recomandate pentru muncă, deoarece nu se vor mișca prea bine dacă vei folosi mai multe aplicații simultan.

În concluzie, atunci când trebuie să cumperi un nou laptop, ține cont și de dimensiunea ecranului și analizează bine care ar fi cea mai avantajoasă variantă pentru nevoile și posibilitățile tale.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.