Diaspora va vota două zile la alegerile parlamentare

Referendumul pentru familia tradițională avea nevoie de aproape 6 milioane de voturi pentru a fi validat FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com
FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com

Deputații au adoptat un amendament la proiectul de lege privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală, potrivit căreia alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două, sâmbătă și duminică, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an.

Au votat „pentru” 160 de deputaţi, 10 au fost „împotrivă”, iar 5 s-au abţinut. Amendamentul a fost respins în Comisia juridică a Camerei. Acesta a fost propus de USR şi a fost susţinut la vot şi de PSD şi PNL.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până luni, pentru alegerile parlamentare din acest an, s-au înscris peste 6.000 de români din Diaspora, pentru votul prin corespondenţă şi peste 1.800 pentru votul la secţia de votare.

Până luni, la ora 10.00, a fost depăşită borna de 6.000 de înregistrări pe portalul www.votstrainatate.ro ale alegătorilor români din afara ţării care au optat pentru votul prin corespondenţă, anunţă AEP. Numărul total este de 6.017 persoane.

Pentru votul la secţia de votare s-au înscris 1.838 de cetăţeni români din Diaspora.

Potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.