Diaspora românească e a cincea cea mai mare din lume

Majoritatea românilor din Diaspora sunt în Uniunea Europeană: Foto: Pixabay

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației.

Potrivit Ministerului de Externe al României, datele analizate vizează compararea a două seturi de date, unul din 2001/2002 și celălalt din 2015/2016. Între cele două perioade, numărul românilor plecați să trăiască în străinătate a crescut de la 1,1 milioane la 3,4 milioane.

În 2015 – 2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.

Unu din trei români care trăiesc în Diaspora, o fac în Italia. În Spania sunt peste o jumătate de milion de români, în timp ce în Germania trăiesc aproape 700.000. Câteva sute de mii de români s-au stabilit în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Franța.

Majoritatea românilor care au ales să emigreze au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.

Mai puțin de un sfert dintre românii plecați în străinătate au studii superioare. Trei sferturi dintre conaționalii noștri din Diaspora muncesc.

Situația se va înrăutăți în anii următori, tendința de emigrare fiind în continuă creștere. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au declarat că intenționează să părăsească țara.