Dezinteres total pentru campania de vaccinare în România. Câți români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

florin cîțu vaccinat
Florin Cîțu s-a vaccinat. Foto: Captură Facebook

În timp ce președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu susțin sus și tare că vaccinarea din România și-a atins scopul, cifrele arată că țara noastră este complet nepregătită pentru iminentul val 4 al pandemiei.

România este penultima în Uniunea Europeană la procentul de cetățeni care au primit cel puțin o doză de vaccin, cu 30,8%. Doar bulgarii stau mai prost – cu 17,6%.

În restul spațiului comunitar, toate țările au reușit să vaccineze, cu cel puțin o doză, peste 40% din populație, iar mai bine de jumătate dintre ele, au reușit să sară de pragul de 60%.

Cu toate că are o populație mult mai mică decât a României, Ungaria, de exemplu, a vaccinat mai mulți cetățeni, peste 5,5 milioane, față de cele 4,8 milioane din România care au primit cel puțin o doză.

Guvernul român a ratat toate obiectivele de vaccinare propuse până acum, însă acest lucru nu mare să îi îngrijoreze pe premierul Florin Cîțu și pe miniștrii săi.

Mai mult, România donează sau vinde vaccinurile primite în urma înțelegerii cu Commisia Europeană, din lipsa de doritori de vaccin.

În ultimele 24 de ore, doar 14.816 români au fost vaccinați, mai puțin de 10.000 cu prima doză, datele fiind în scădere constantă în ultimele săptămâni.

Prezentă în România, Stella Kryiakides, comisarul european pentru Sănătate, a criticat evoluția campaniei de vaccinare din țara noastră.

„Varianta Delta, mai transmisibilă, deja prezentă în UE şi despre care ştim că va circula pe scară largă în această vară, constituie un risc major pentru persoanele nevaccinate. Având în vedere că doar 30% din populaţia adultă a fost vaccinată complet, România trebuie să îşi dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii. Mesajul este clar: vaccinarea este şi va fi cea mai puternică armă împotriva variantelor”, a spus Stella Kyriakides.