Nigel Farage a surprins astăzi opinia publică din Marea Britanie, după ce a anunțat că renunță la șefia partidului UKIP. Liderul populist, unul dintre susținătorii frenetici ai ieșirii Marii Britanii din UE a declarat că și-a îndeplinit obiectivul.
„Cred că este momentul oportun să mă retrag din funcţia de preşedinte al UKIP. Voi continua să susţin partidul, îl voi susţine pe noul lider, voi urmări atent procesul de renegociere de la Bruxelles. Nu am fost niciodată şi nici nu mi-am dorit să fiu un politician de carieră.
Obiectivul meu politic a fost să scot Marea Britanie din Uniunea Europeană. Ţara a votat pentru asta la referendumul de acum două săptămâni şi de aceea simt că mi-am îndeplinit misiunea”, a declarat Nigel Farage, într-o conferință de presă.
Populistul Farage spus că va susține în continuare partidul în mișcările de independență a Marii Britanii față de Uniunea Europeană, dar de acum se va concentra pe viața personală.
„În timpul campaniei pentru referendum, am spus că îmi vreau țara înapoi. Astăzi spun că îmi vreau viața înapoi, care va începe chiar acum”, a mai adăugat fostul lider al UKIP, partid care a ajuns pe locul al treilea în preferințele britanicilor.
Farage are 52 de ani și este membru al UKIP de la crearea partidul încă de la formare, din 1993. În prezent este parlamentar european.
Boris face un pas în spate
Boris Johnson, cea de-a doua voce importantă în rândul celor care au cerut ieșirea Marii Britanii din UE, a declarat că nu va candida la funcția de președinte al Partidului Conservator și nici la cea de șef al Guvernului, în locul lui David Cameron.
„După ce m-am consultate cu colegii, ținând cont de circumstanțele din Parlament, am conchis că această persoană (n.r. viitorul președinte al Partidului Conservator) nu pot fi eu”, a declarat Johnson, fostul primar al Londrei.
Într-o conferinţă de presă, Johnson a subliniat că este vital ca membrii campaniilor pro şi anti-Brexit să se unească după referendumul de săptămâna trecută. „Aceasta este şansa noastră de a unifica partidul (…) şi, în acelaşi timp, să ne unificăm ţara şi societatea”, a adăugat el.
De asemenea, Johnson şi-a lăudat realizările din perioada în care a fost primar al capitalei britanice. El a explicat că a promovat dezvoltarea transportului în comun, a redus infracţionalitatea şi a contribuit la dezvoltarea unei părţi importante din estul metropolei.
Hollande cere urgentarea Brexit-ului
Brexitul nu pot fi anulat sau întârziat, declară preşedintele francez Francois Hollande, care consideră că Marea Britanie trebuie să îşi asume consecinţele votului de la referendumul de acum 9 zile şi o ieşire rapidă din UE, pentru a preveni instabilitatea economică, relatează The Guardian.
Preşedintele Franţei şi-a intensificat presiunea asupra Marii Britanii pentru a respectă graficul de a părăsi UE, insistând că Brexitul nu poate fi anulat sau întârziat, iar Londra trebuie să îşi asume consecinţele recentului referendum.
Declaraţiile lui Francois Hollande vin după o întâlnire cu David Cameron în nordul Franţei, unde cei doi au participat la ceremoniile de comemorare a centenarului bătăliei de pe Somme. „A fost luată o decizie, iar această nu poate fi amânată sau anulată. Acum britanicii trebuie să îşi asume consecinţele”, a declarat Francois Hollande.
„Apartenenţa la Uniunea Europeană aduce şi avantaje. Asta este ceea ce britanicii încep să înţeleagă”, a adăugat Francois Hollande, făcând referire la cetăţenii britanici care au votat pentru Brexit, iar acum regretă decizia. „Cei care au fost ispitiţi de Brexit încep acum să se gândească”, a mai spus liderul francez. Francois Hollande a subliniat că o ieşire rapidă a Marii Britanii din UE „ar înlătura toate incertitudinile şi instabilitatea, în special în domeniile economic şi financiar. Cu cât mai repede, cu atât mai bine va fi pentru ei.”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: