Dezastru ecologic în Mauritius. Un vas pierde combustibil deasupra barierei de corali

Nava Wakashio pierde combustibil în paradis. Foto: Gcaptain.com

Mauritius a declarat stare de urgență după ce dintr-un vapor eșuat în bariera de corali din apropierea insulei apropiere a început să se scurgă petrol.

Nava MV Wakashio a eșuat în apele azurii ale Oceanului Indian din apropierea insulei Mauritius, în 25 iulie, iar echipajul a fost evacuat.

Din uriașa navă de transport s-au scurs deja multe tone de combustibil. Premierul Pravind Jugnauth a declarat ”stare de urgență” vineri, cerându-i ajutor președintelui Francez, Emmanuel Macron.

”Mauritius nu are priceperea și expertiza de a repune în stare de plutire vase eșuate”, a spus premierul micuței insule aflate foarte aproape de insula franceză Reunion.

Nava eșuată, care este deținută de o companie japoneză, însă se află sub pavilion panamez, era goală, însă avea peste 4.000 de tone de combustibil la bord. Vaporul are o lungime de 300 de metri și poate transporta o greutate de peste 200.000 de tone.

”Este pentru prima oară când ne confruntăm cu o astfel de catastrofă și nu avem echipamentele necesare pentru a o rezolva”, a spus ministrul Pescuitului din Mauritius, Sudheer Maudhoo, citat de BBC.

Mult petrol se menține deasupra impresionantei bariere de corali a insulei, în ciuda eforturilor de a pompa combustibilul.

Poliția locală a deschis o anchetă în acest caz.