Dezastre la mare depărtare: Australia arde, Indonezia e sub ape!

Foto: LoggaWiggler / Pixabay

Dacă Australia se află sub stare de urgență din cauza incendiilor de vegetație scăpate de sub control încă din septembrie, în Indonezia a fost stabilit un nou record de precipitații.

În statul australian New South Wales, 18 oameni au murit și peste 1.000 de locuințe au fost distruse în incendiile de vegetație. Turiștii nu mai au acces în zonă, iar unele comunități au probleme cu aprovizionarea. Mii de persoane au fost deja evacuate.

Stingerea incendiilor este aproape imposibilă în acest moment, mai ales că prognoza meteo arată că prima ploaie ar putea veni abia săptămâna viitoare.

De cealaltă parte, la peste 4.000 de kilometri mai la nord-vest, în Indonezia, s-a pornit potopul.

Cel puțin 21 de oameni au murit doar în capitala Jakarta, în urma cele mai abundente ploi din ultimul sfert de secol.

Nivelul precipitațiilor a depășit 370 de milimetri în Jakarta, în timp ce în alte regiuni situația a fost aproape la fel de gravă. Un nivel de 150 de milimetri de apă pe zi este considerat extrem de către Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geogfizică.

”Ploaia care a căzut de Anul Nou nu e o ploaie obișnuită”, au spus meteorologii citați de BBC. Potopul va continua până la sfârșitul săptămânii în Indonezia.

În Jakarta, de Anul Nou, s-au întâmplat multe nenorociri. Victimele inundației au între 8 și 82 de ani. Cel puțin 62.000 de persoane au fost evacuate în capitala țării, iar președintele țării a dat vina pe lipsa de măsuri luate pentru prevenirea acestor dezastre.

Indonezia ar putea să își mute capitala, în anii următori, din cauza condițiilor tot mai grele din Jakarta. Întregul oraș ar putea ajunge sub ape până în 2050.