Dexametazona, primul medicament eficient în lupta cu coronavirusul

farmacii buftea FOTO: qimono/Pixabay.com farmacii băicoi
FOTO: qimono/Pixabay.com

Un medicament ieftin și disponibil în cantități mari, dexametazona, pare să fie eficient în ajutarea pacienților infectați cu coronavirus care sunt în stare gravă.

Tratamentul cu doze mici de dexametazonă a fost folosit cu succes în testele clinice, reducând riscul de deces cu o treime pentru pacienții de la terapie intensivă. Pentru cei care sunt conectați la ventilatoare, rata deceselor a fost redusă cu o cincime.

Autoritățile medicale din Marea Britanie au anunțat că vor începe tratamentul cu dexametazonă, având deja 200.000 de doze pe stoc.

Premierul Boris Johnson a spus că este un motiv de bucurie. ”Am făcut pașii necesari pentru a ne asigura că avem destule doze, chiar și în eventualitatea unui nou val de coronavirus”, a spus liderul britanic, care a fost infectat cu coronavirus și s-a vindecat.

Aproximativ 19 din 20 de pacienți infectați cu coronavirus înving boala fără să fie nevoie de a se interna în spital.

Dintre cei internați, majoritatea se recuperează, însă au nevoie de oxigen sau de ventilație artificală. Această categorie, cea mai expusă, pare să fie ajutată de dexametazonă. Medicamentul este folosit pentru a reduce inflamațiile provocate de alte afecțiuni, printre care artirita, astmul și bolile de piele.

Medicamentul pare să atenueze efectele nocive provocate de sistemul imunitar în lupta sa cu coronavirusul.

”Acesta este singurul medicament care reduce sigur mortalitatea și o reduce considerabil. E un progres considerabil”, a spus profesorul Peter Horby, care a condus testele clinice.

”Tratamentul durează aproximativ 10 zile și costurile sunt de doar 5 lire sterline pentru fiecare pacient”, a adăugat acesta pentru BBC.

Chiar și așa, specialiștii britanici îi roagă pe cetățeni să nu își administreze singuri medicamentul. Dexametazona nu îi ajută pe cei care au simptome ușoare și nu au nevoie de ajutor pentru a respira.