Devine Oltenia „o nouă zonă Vrancea”? Răspunsul seismologilor de la INFP

cutremur gorj
Foto: Radio Omega 91.8 FM (Facebook)

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat că ce s-a întâmplat acum în Oltenia reprezintă o intensificare deosebit de mare, cea mai mare din ultimii 200 de ani.

„A reprezentat o surpriză pentru că calculele noastre arătau magnitudini maxime de 5,5 grade. S-a mai întâmplat în 1943 când un cutremur în zona respectivă a avut 5,2 grade”, a spus Radulian.

Întrebat de presă dacă zona seismică din Gorj devine „o nouă zonă Vrancea”, directorul științific a spus că nu și că se vor face studii și estimări, însă că, probabil, cutremurele din zona Olteniei nu vor depăși magnitudinea de 6 grade.

Legat de o posibilă influență a cutremurului de 7,8 grade din Turcia, Radulian a menționat că se va analiza acest aspect, dar că este puțin probabil să existe vreo influență: „De obicei aceste influențe se referă la zone foarte sensibile și cutremurele sunt mai mici. Este greu de spus, se va analiza. Influențele la distanțele astea sunt foarte mici.”

Constantin Ionescu, directorul INFP, a spus că seismul de 5,7 grade produs ieri în Gorj, și care a produs pagube în Târgu-Jiu, dar și în alte localități, s-a simțit până în Serbia și în Ungaria, dar și în Cluj, în nordul României.

Cutremurul a avut aproximativ 94 de replici.

Seismologul Mihai Diaconescu de la INFP a declarat că seismul din Gorj s-a produs din cauza acumulării de stres între două plăci tectonice, iar această tensiune s-a eliberat prin cutremure.

Cutremurele sunt produse de „tectonica globală, plăcile se mișcă în permanență. Nu există o formulă, suntem la cheremul naturii”, a spus el.

Diaconescu a precizat că au mai fost cazuri în care zone seismice din România s-au activat pe neașteptate. El a dat ca exemplu județul Galați, unde în 2013 s-au produs circa 1000 de cutremure.

Ieri, un cutremur de 5,7 grade s-a produs în județul Gorj, după ce cu o zi înainte se produsese unul de 5,2 grade în aceeași zonă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.