Detaliile fac diferența: cum să folosești decorațiunile pentru a îmbunătăți ambianța casei tale

Foto: Shutterstock

Ambianța casei te poate influența mai mult decât crezi. Te poți simți mai bine într-o cameră simplă, dar pusă în valoare de decorațiunile potrivite, decât într-una foarte încărcată de tot felul de obiecte. Însă acesta doar unul din multele exemple de cum ne poate influența designul interior starea de spirit.

Pe măsură ce oamenii încep să petreacă mai mult timp în casă, devine din ce în ce mai important să creăm medii calme, optimiste și să ne adaptăm locuințele pentru o ambianță plăcută. Din fericire, poți îmbunătăți ambianța casei tale fără să renovezi. Iată cum orice cameră din casă poate fi transformată cu câteva măsuri simple, folosind decorațiuni:

  1. Folosește în mod creativ mai multe corpuri de iluminat

Atunci când folosești o singură sursă de lumină, cum ar fi o lampă suspendată sau o aplică, lumina este mai dură și mai obositoare. Este mult mai confortabil pentru ochiul uman ca într-o cameră să existe mai multe corpuri de iluminat, plasate la nivele diferite. Lumina devine mai difuză, iar camera este luminată mai uniform. În plus, ai ocazia să alegi corpuri de iluminat care contribuie, chiar și atunci când nu le folosești, la aspectul casei tale. Nu te limita la lămpi. Poți folosi spoturi, aplice sau neoane.

Ideal este să poți regla intensitatea luminii. Lumina mai puternică este potrivită atunci când ai activitate, fie că muncești la biroul de acasă, fie că faci curățenie. În schimb, pentru dormitor și serile relaxante petrecute în living, e bine să optezi pentru o iluminare mai puțin puternică.

  1. Alege covoare moi

Ambianța depinde de confort, așa că nu trebuie să îl treci cu vederea, nici chiar atunci când te plimbi prin cameră. Pardoselile nu ar trebui să fie prea reci, de aceea parchetul poate fi o opțiune mai bună decât gresia. Ca să treci de la confort termic la o ambianță plăcută, te pot ajuta câteva covoare bine plasate. Alege covoare cu o textură fină, moale sau pufoasă, pentru a contribui la efectul relaxant al camerei. Culoarea este de asemenea importantă; e bine să optezi pentru una care nu atrage atenția, dar care se potrivește cu gama de culori din cameră.

  1. Folosește decorațiuni parfumate

Obiectele decorative din cameră nu trebuie să fie doar plăcute vizual. Ca să obții o atmosferă caldă și relaxantă în casa ta, e bine să folosești diverse produse parfumate, în special cele care au și un aspect decorativ. Poți opta pentru lumânări parfumate în diverse forme și culori, bețe parfumate cu un suport deosebit, sau amestecuri de fructe și condimente uscate. Ai la dispoziție multe opțiuni, însă e important să nu exagerezi cu parfumurile de cameră. Dacă parfumul este prea puternic, atmosfera poate deveni neplăcută, indiferent de eforturile tale pentru decorarea încăperii.

  1. Adaugă plante ușor de îngrijit

Aspectul oricărei camere poate fi îmbunătățit prin adăugarea unor plante. Însă acestea contribuie la o atmosferă pozitivă, calmă și relaxantă din mult mai multe motive decât cele estetice. Beneficiile pe care le oferă plantele sunt numeroase, dar pot fi rezumate astfel: ele îmbunătățesc calitatea aerului, scad riscurile pentru anumite boli și au un efect pozitiv asupra stării de spirit, a concentrației și a memoriei, potrivit Health Line.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să devii un specialist în horticultură. Îngrijirea plantelor nu trebuie să fie un motiv de stres, ci din contră. De aceea, optează pentru plante ușor de întreținut, precum pana cocoșului (Aspidistra elatior), limba soacrei (Sansevieria), Aloe,  Dracena sau Dieffenbachia.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.