Descoperire importantă. O moleculă din legume ar putea distruge coronavirusul

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Un compus de origine naturală, quercitina, funcționează ca un inhibitor specific pentru coronavirusul Sars-CoV-2, transmite Il Messaggero.  Este vorba despre un studiu susțiut de Fundația spaniolă HNA și publicat în International Journal of Biological Macromolecules. La cercetare a participat și Institutul de Nanotehnologie din cadrul Consiliului Național de Cercetare italian, CNR-Nanotec din Cosenza.

Este un pas important în războiul cu coronavirusul. Oamenii de știință caută acum, pe lângă un vaccin, și medicamente eficiente antivirale.

Cercetarea a fost realizată de Bruno Rizzuti, de la CNR-Nanotec, cu un grup de cercetători din Zaragoza și din Madrid.

„Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția. Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziție împotriva coronavirusului, însă niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirmă Rizzuti, autorul părții computerizate a studiului.

Unde se găsește quercitina? „Este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice și anti-proliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este foarte bine tolerată de om”, spun autorii cercetării.

Aceasta poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică și pentru că nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări.

Potrivit cercetătorului Olga Abian, de la Universitatea din Zaragoza, „această proteină are o structură dimeră, formată din două subunități identice, dotate fiecare cu un loc activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării a fost studiată sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și PH, cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important, deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. Pentru această proteină, moleculele care acționează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.