O echipă de scafandri militari români a făcut o descoperire arheologică importantă în Marea Neagră. În timp ce participau la un exercițiu militar de antrenament pe mare, scafandrii au dat peste epavele unor nave scufundate.
Potrivit comandantului Divizionului 175 Nave Scafandri, Marian Tănase, citat de Digi24, navele se află la o adâncime de 60 de metri și au fost verificate doar de la depărtare, pe lungime și lățime. Analizate de la depărtare, scafandrii cred că ar fi vorba de două nave comerciale. Arheologii urmează să stabilească exact despre ce e vorba.
Anul trecut, o echipă de cercetători, formată din experți în arheologie maritimă, a anunțat că, pe fundul Mării Negre, a descoperit vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană. Cele mai vechi relicve datează din secolele IV și V î.Hr.
Cercetătorii spun că navele descoperite arată caracteristici structurale și echipamente pe care, până acum, nu le-au văzut în realitate, ci doar în iconografii și în descrierile din cărțile vechi.
În total, s-au descoperit 60 de nave, în locuri pe care specialiștii le numesc „zone moarte”. Acestea se află la adâncimi de peste 150 de metri, unde nivelul oxigenului este foarte scăzut, nu există lumină, iar viața este imposibilă.
Astfel, navele s-au conservat foarte bine și nu a fost posibilă apariția cariilor. Jon Adams, de la Universitatea din Southhampton, unul dintre cercetători, a dat ca exemplu o navă comercială din perioada bizantină, care „comprimă unul dintre cele mai frumoase muzee subacvatice din lume”.
Epavele au fost descoperite în Marea Neagră, pe coasta Bulgariei, cu ajutorul unor roboți care scanau, la mare adâncime, fundul mării. Unul dintre aceștia este dotat cu o cameră de mare rezoluție, care după scanare poate reproduce o imagine 3D a ceea ce a înregistrat.
Oamenii de știință fac mai multe cercetări pe fundul mării și doresc să descopere cât de repede a crescut nivelul apei după Epoca de Gheață, care a avut loc în urmă cu 20.000 de ani.
FOTO: joakant/Pixabay.com