Descoperire. Cele mai vechi unelte din os din Europa găsite până acum de arheologi

cele mai vechi unelte din os
Uneltele din oase de cal descoperite la Boxgrove. Foto: Institutul de Arheologie al Colegiului Universitar din Londra

Arheologii spun că au descoperit cele mai vechi unelte din os din Europa găsite până acum, relatează BBC.

Ele au fost găsite în situl arheologic de la Boxgrove, West Sussex, în Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că în acel loc oamenii preistorici au tăiat un cal pentru a-i consuma carnea.

Pentru a face cuțite din silex cu ajutorul cărora să taie carnea animalului ei au folosit chiar oase ale calului.

În jurul calului au fost găsite mai multe grămăjoare de os tocat ce sugerează că cel puțin 8 oameni au lucrat acolo pentru a face cuțite mari din silex.

În timpul excavărilor arheologice de la Boxgrove, cercetătorii au descoperit, alături de unelte din os de animal, și sute de unelte din piatră. Uneltele datează de acum 500.000 de ani și au fost făcute de Homo heidelbergensis, un posibil strămoș al omului modern (Homo sapiens) și al omului de Neanderthal.

Uneltele din oasele de cal au fost analizate de Simon Parfitt de la Institutul de Arheologie al Colegiului Universitar din Londra și de Silvia Bello de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Acestea sunt unele dintre cele mai vechi unelte care nu sunt făcute din piatră descoperite vreodată. Ele au fost esențiale pentru fabricarea cuțitelor din silex găsite în Boxgrove”, a spus Simon Parfitt.

„Descoperirea oferă indicii că oamenii timpurii înțelegeau proprietățile diferitelor materii organice și știau cum uneltele puteau fi folosite pentru a îmbunătăți fabricarea altor unelte. Descoperirea mai dovedește că oamenii timpurii de la Boxgrove erau sofisticați din punct de vedere cognitiv, social și cultural”, a spus și Bello.

Cercetătorii cred că, alături de cei 8 indivizi care făceau cuțitele, se aflau și alte persoane. Grupul ar fi putut avea 30-40 de membri care ar fi participat la vânarea și tăierea calului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.