Descoperire a cercetătorilor români în tratamentul unei boli care omoară 1 milion de oameni

Năfurica Sursa foto: Arhiva personală a cercetătorilor/via Adevarul.ro
Năfurica Sursa foto: Arhiva personală a cercetătorilor/via Adevarul.ro

O echipă de cercetători formată din oameni de știință de la Universitatea Sapientia Cluj și UMF Târgu-Mureș a descoperit o metodă prin care, cu ajutorul unei ciuperci, se poate obține o cantitate mai mare de artemisinină, substanță activă folosită în medicamentul care tratează malaria. Potrivit adevarul.ro, cercetarea românilor a fost publicată în Frontiers in Plant Science, una dintre cele mai citate reviste științifice din lume.

Cercetarea lor a început în urmă cu 6 ani și s-au folosit zeci de plante medicinale numite uzual „năfurică” (denumirea știinițifică – „artemisia annua”) și o ciupercă simbiontă, „Rhizophagus irregularis”.

Potrivit adevarul.ro, năfurica e o plantă medicinală cultivată în regiunile tropicale şi subtropicale care produce în mod normal substanţa folosită în tratamentul malariei, dar nu în cantităţi mari din lipsa apei. Echipa coordonată de Balog Adalbert de la Universitatea Sapientia Cluj şi Domokos Erzsébet de la UMF Târgu Mureş a găsit o metodă revoluţionară.

„Rezultatele arată că această simbioză este pozitivă pentru fiecare partener. Şi ciuperca obţine nişte substanţe de la plantă, şi planta primeşte nişte substanţe de la ciupercă“, explică profesorul Balog Adalbert, prorector al Universităţii Sapientia din Cluj, citat de Adevărul.

Oamenii de știință români au observat după primele teste că, în urma simbiozei, se măreşte foarte mult volumul rădăcinii plantei. Acest lucru îi permite năfuricii să primească o cantitate mai mare de minerale din sol, să devină mai rezistentă și să se dezvolte cu puțină apă datorită unor proteine.

Cercetătorii români au făcut teste pe aproximativ 400 de plante de năfurică în simbioză cu ciuperca. Experimentele au arătat creşterea conţinutului de artemisinină cu 17% raportat la 100 de grame de frunză.

Din toamnă se vor repeta testele pe circa 2.000 de plante de năfurică, care vor fi cultivate pe un teren al campusului universitar din Târgu-Mureș. Jumătate din plante au fost comandate de la o mare companie farmaceutică din China, care vine vinde şi plante medicinale.

Peste 500 de milioane de oameni sunt infectați cu malarie și aproximativ 1 milion își pierd viața în fiecare an. Cei mai mulți sunt copii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.