Descoperă cum să cureți și protejezi cât mai bine parchetul din locuința ta

Dincolo de un tip anume de parchet pe care îl preferi, ia în calcul și modul de curățare și protejare. În rândurile următoare, vei vedea că există diferențe pe care este bine să le cunoști și să ții cont de ele.

Cum să cureți și protejezi parchetul laminat

Cel mai popular și accesibil parchet existent pe piață este parchetul laminat, ce are o compoziție de fibre lemnoase. Foarte probabil ai sau ai avut și tu montat un astfel de parchet undeva prin locuință. Îngrijirea parchetului laminat se face în câțiva pași simpli de urmat: 

Prin urmare, deși are un strat laminat de protecție, asta nu înseamnă că prin parchetul tău nu intră apa. Odată deteriorat, acesta este imposibil de recondiționat.

Cum să cureți și protejezi parchetul din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv, precum stejar sau mahon, este pretențios din punct de vedere al umidității și temperaturii, deoarece lemnul natural suferă diverse transformări în aceste condiții, de unde și vorba „lemnul respiră”. Așadar:

Cum găsești tot felul de idei utile și atractive pentru pardoseală, alege să o întreții corect pentru a te bucura cât mai mult de calitatea și frumusețea ei.

Cum să cureți și protejezi parchetul stratificat

Parchetul stratificat este format din mai multe straturi de lemn și are un raport calitate-întreținere foarte bun. Iată de ce aspecte să ții cont la acest tip de parchet:

Întreținerea parchetului stratificat este una destul de simplă și îi poate menține rezistența în timp, dacă este făcută corect.

Alte 5 sfaturi bine de știut

Întreținerea periodică este foarte importantă, însă la fel este și modul cum îl protejezi de-a lungul timpului, prin urmare: 

  1. ceara, contrar a ceea ce știai poate până acum, nu este întotdeauna cel mai indicat produs de îngrijire. În plus, poți avea un efect neplăcut de alunecare pe parchet;
  2. utilizează mici covorașe în locurile intens circulate, cum ar fi la intrarea în casă, în zona biroului sau în bucătărie;
  3. evită să deplasezi prin împingere corpurile de mobilier, deoarece poți foarte ușor zgâria orice tip de parchet. De asemenea, nu monta corpuri de mobilier dezasamblate fără o protecție între ele și parchet. Cel mai simplu, montează-le pe un covor;
  4. nu lăsa ferestrele deschise atunci când plouă, pentru a evita picăturile de ploaie să ajungă pe parchet, respectiv între îmbinările acestuia;
  5. taie periodic unghiile animalelor de companie, deoarece pot apărea zgârieturi pe parchet din cauza acestora.

Contează cum alegi și explorezi parchetul din fiecare cameră, dar și calitatea montajului, care diferă de la caz la caz. După toate astea, te poți concentra pe procesul de curățare și protejare.

Sursa foto: Shutterstock


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version