Deputații vor avea salarii mai mari. Bugetarii care vor primi mai puțin

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Deputații vor avea salarii mai mari cu aproximativ 800 de lei, începând de luna aceasta, potrivit jurnaliștilor de la Digi24. În același timp, aproximativ 20.000 de bugetari vor primi mai puțin.

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) anunță că vor fi bugetari cu venituri mai mici, în urma aplicării noii legi a salarizării. Anunțul a fost făcut de președintele SNFP, Sebastian Oprescu.

„La Ministerul Afacerilor Externe, noi avem 57% din angajații ministerului cu funcții de conducere, șefi birou, șefi serviciu, director, director general.

Deci, 57% din aceste funcții pierd la salariu până la 30%. Pierd la salariu pentru că în momentul în care discutăm astăzi, ei au venitul mai mare decât grila, fiind pe Ministerul Afacerilor Externe și salarizarea celor de la externe este oarecum raportată la salarizarea celor din exterior, pentru că nu poți să lucrezi cu un salariu foarte mic într-o țară foarte bogată.

Nu poți să-ți păstrezi statutul de diplomat”, a precizat Sebastian Oprescu, pentru jurnaliștii de la Hotnews.ro.

Președintele SNFP a mai spus și că vor scădea salarii cu până la 20% pentru cei cu funcții de execuție. Este vorba inclusiv de cei care au vechime și experiență în domeniu. Sebastian Oprescu mai susține că vor fi insituții în care cei necalificați vor fi plătiți la fel ca angajații necalificați în urma creșterii salariului minim pe economie.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a spus în urmă cu trei zile că legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice are ca scop echilibrarea sistemului bugetar, deoarece existau disfuncționalități majore, iar mulți dintre cei plătiți de stat aveau salarii mai mari decât președintele României.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.