Deputat USR: Cineva și-a bătut joc de Dragnea, i-a scris amendamentul prost

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Youtube

Deputatul Claudiu Năsui, de la USR, a declarat în ședința Comisiilor reunite de Buget-Finanțe, din Parlament, că sumele diminuate de la SRI sunt scăzute de la o poziție care nu există.

„Chiar dacă a trecut (amendamentul pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății prin scăderea resurselor financiare ale SRI n.r.), scade niște sume de la o poziție inxistentă. Cum putem să scădem de undeva de unde nu există bani? Să vedem amendamentul și fila bugetară”, a spus deputatul Năsui, potrivit Hotnews.ro.

Președintele de ședință, PSD-istul Sorin Lazăr, a spus că se va discuta acest subiect mai târziu.

„Cineva și-a bătut joc de domnul Dragnea și i-a scris amendamentul prost. Ieri am terminat Comisia pentru Buget la ora 1 noaptea. Iar când am ajuns acasă am verificat un lucru care mi s-a părut suspect în comisie și pe care o să-l ridic azi. Domnul Dragnea a venit cu câteva amendamente prin care să scadă bani de la SRI și să-i adauge la sănătate.

Bun, nicio problemă. Amendamentul a trecut ca prin brânză prin comisia pentru buget și a primit, evident, și acordul ministerului Finanțelor. Dar ce să vezi că amendamentul are ca sursă de finanțare niște bani care nu există!

Domnul Dragnea ne spune că ia 10 milioane de lei, printre altele, bani de la capitolul „sănătate” de la SRI din titlul „transferuri între unități ale administrației publice”. Problema care e? Că SRI nu doar că nu are acel titlu deloc la capitolul sănătate, ci are doar 3 milioane în tot capitolul.

Cum să scoți 10 milioane din 3 milioane? Numai domnul Dragnea știe. Mai suspect este că nici reprezentanții ministerului finanțelor, care și-au dat acordul pe amendament, nu și-au dat seama”, a scris deputatul USR Năsui pe Facebook.

Două amendamente ale lui Liviu Dragnea au fost adoptate de Comisia Buget-Finanțe. Cele două se referă la suplimentarea fondurilor Ministerului Sănătății. Banii ar urma să ajungă la programe de sănătate precum Vitamina D, markeri tumorali sau implementarea de către Casa Națională de Sănătate a programului „Diabet juvenil”.

Dragnea a propus ca finanțarea să vină din diminuarea bugetelor a trei servicii: 150 de milioane de la Serviciul Român de Informații, 30 de milioane de la Serviciul de Informații Externe și 50 de milioane de lei de la Serviciul de Protecție și Pază.

Pe 3 februarie, după o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, în care s-a discutat despre bugetul pentru 2019, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să analizeze sumele alocate în proiectul de buget pentru serviciile secrete și să reloce sume de la acestea către Sănătate.

„Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională”, a declarat Liviu Dragnea atunci.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.