Se schimbă denumirea a sute de localități. Când se vor face acte de identitate și pașapoarte noi

rîmetea
Satul Rîmetea văzut de pe Piatra Secuiului. Foto: Pumeks (Wikimedia Commons)

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, legea care prevede schimbarea denumirii localităților care conțin în denumirea lor litera „î”. Această literă va fi înlocuită cu litera „â”.

Votul în Senat a fost de 73 de voturi pentru și două abțineri.

Practic, este vorba de o lege care modifică și completează Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Un articol nou introdus în lege prevede că „în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera „î” aceasta se va înlocui cu litera „â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993”.

Potrivit inițiatorilor legii, era nevoie de o legislație actualizată, unificatoare, deoarece de-a lungul timpului denumirea unor orașe s-a modificat (orașul Cîmpulung a devenit municipiul Câmpulung în anul 1994), însă trecerea la litera „â” nu s-a realizat la nivel național, în cazul tuturor localităților (sate, comune, orașe, municipii).

Așadar, denumirile a sute de localități din întreaga țară vor fi modificate.

Noua lege prevede că înscrierea noii denumiri a unității administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la expirarea termenului de valabilitate.

De asemenea, înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi în care denumirile unităților administrativ-teritoriale și a localităților componente sunt înscrise cu litera „î” își păstrează valabilitatea.

„Prin promovarea acestui proiect de lege se realizează astfel o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale care va putea fi folosită în mod oficial, în special, în activitatea curentă a autorităților administrației publice centrale și locale și se parcurge o etapă tehnică premergătoare procesului de reorganizare administrativ-teritorială”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor legii.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PSD, cu sprijinul câtorva parlamentari UDMR, PNL și USR.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.