A apărut un nou partid politic în România: Demos

demos partid politic
De la stânga la dreapta: Claudiu Turcuș – Purtător de cuvânt, Diana Mărgărit – Purtătoare de cuvânt, Oana Băluță – Membră a consiliului executiv, Claudiu Crăciun – Secretar General. Foto: platforma-demos.ro

Partidul Democrației și Solidarității – Demos a fost lansat oficial miercuri, 19 septembrie, printr-o conferință de presă.

Partidul Demos este brațul politic al platformei civice lansate în urmă cu doi ani, aceasta din urmă fiind un grup cetățenesc care numără aproximativ 800 de membri şi este prezent în peste 10 orașe din țară și din diaspora.

Din conducerea noului partid politic fac parte Oana Băluță – membră a consiliului executiv și Claudiu Crăciun – secretar general. Purtători de cuvânt sunt Claudiu Turcuș și Diana Mărgărit.

Pe siteul noii organizații politice se arată că Demos este un partid autentic de stânga: „Fiind una dintre țările subdezvoltate ale Uniunii Europene, România are nevoie urgentă de un partid autentic de stânga care să lupte pentru reducerea inegalităților, accesul la servicii publice, dezvoltare economică sustenabilă, muncă și plată decentă. În ultimii 30 de ani, politicile partidelor aflate la guvernare au condus la adâncirea inegalităților economice și la creșterea polarizărilor sociale. Azi, PSD este un partid populist toxic, condus de persoane corupte, parte a unei oligarhii politice și administrative, în vreme ce PNL are un program politic antisocial, cu derapaje conservator-naționaliste. Ambele sunt lipsite de preocupare pentru dezvoltarea României. Ambele susțin un proiect de modificare a Constituției care este nedemocratic, inutil și costisitor”.

Demos își „asumă valorile și principiile stângii progresiste europene”

Demos consideră că „a venit momentul ca România să își găsească locul în Uniunea Europeană și să asigure bunăstare propriilor cetățeni. Anul 1989 a însemnat nu doar sfârșitul unei lumi totalitare, ci și debutul unui experiment socio-economic de tranziție care a menținut subdezvoltarea și a trimis în afara țării 30% din populația activă. E vremea unei politici de dezvoltare complet diferite. Avem nevoie de un limbaj și de o practică a solidarității sociale care să pună în centru nevoile concrete ale oamenilor, nu doar concepte abstracte precum „creștere economică” sau „deficit bugetar”. Demos este un partid care își asumă valorile și principiile stângii progresiste europene. Demos susține problemele socio-economice reale ale cetățenilor care se confruntă cu sărăcie, discriminare, exploatare pe piața muncii, salarii mici, migrație, acces scăzut la educație, sănătate și asistență socială precare, mediu poluat. Prin programul său politic, Demos oferă soluții viabile și coerente acestor dezechilibre sociale”.

Cine sunt Oana Băluță și Claudiu Crăciun

Oana Băluță este conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, precum și la SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative). Este expertă în studii de gen și cercetări sociale.

Claudiu Crăciun este lector universitar la Catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Claudiu Crăciun a participat la numeroase proteste din ultimii ani, inclusiv la cele din 2012 și la cele pentru salvarea Roșiei Montane.

demos partid politic
Foto: platforma-demos.ro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.