Demiterea lui Dragnea, prioritatea PNL în 2019

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Partidul Național Liberal și-a prezentat prioritățile pentru noua sesiune parlamentară. Printre acestea se află demiterea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților sau reintroducerea examenului de admitere la facultate și liceu.

„Pentru începutul noii sesiuni parlamentare PNL lansează în dezbatere publică, pentru ca ulterior să depună inițiative legislative următoarele proiecte, modificarea Legii Educației Naționale astfel încât să fie reintrodus examenul la finalul clasei a 8-a pentru intrarea în liceu și examenul de admitere la facultate.

De asemenea, PNL propune dublarea numărului de consilieri școlari astfel încât școlile să poată asigura prin consilieri îndrumarea copiilor pentru cel mai bun traseu educațional”, a declarat Raluca Turcan, după Biroul Politic National al PNL.

PNL va mai propune o lege prin care fiecare școală să beneficieze de cabinet medical dotat și cu personal de specialitate.

Liberalii au mai transmis că vor cere urgentarea votului cu privire la solicitarea DNA de urmărire penală a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, va fi și o moțiune simplă pentru ministrul Eugen Teodorovici.

Printre altele, PNL mai vrea și modificarea legislației din domeniul sănătății, dar și măsuri mult mai dure pentru combaterea traficului, comercializării și consumului de produse etnobotanice.

În domeniul economic, „PNL propune ca angajatorii privați care obțin și declară profit să poată deduce, până la 20% din impozitul pe profit datorat statului, pentru acordarea de avantaje și stimulente pentru proprii salariați”.

De asemenea, liberalii mai doresc „stimularea conformării fiscale voluntare – agenții economici care-și plătesc taxele înaintea expirării termenului legal vor putea primi un stimulent fiscal sub formă de recuperare a unui cuantum între 30-50% din impozitul pe profit datorat statului în anul respectiv”.

„Propunem ca agenții economici de bună credință să poată să recupereze o parte din impozitul datorat, în scopul dezvoltării propriilor activități: achiziții de echipamente, utilaje, mașini, software sau chiar pentru sprijinirea învățământului profesional; Modificarea mai multor prevederi din legislația privind regimul străinilor în România, astfel încât angajatorii care vor să apeleze la forța de muncă din spațiul extracomunitar să nu mai întâmpine atâtea dificultăți; Scutirea impozitării profitului reinvestit pentru mijloacele de transport noi; Eliminarea urgentă a Split TVA; Eliminarea accizelor suplimentare asupra carburanților; Abrogarea Ordonanței Lăcomiei PSD-ALDE; Decuplarea stabilirii anuale a salariului minim brut garantat în plata pe economie de o decizie discreționara a Guvernului”, se mai precizează în documentul PNL.

PNL va mai susține în 2019 și abrogarea legii privind recursul compensatoriu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.