„Delta Carpaților” este în pericol. Un iaz a apărut peste noapte

Imagine de arhivă FOTO: Ionuț Fantaziu
Imagine de arhivă FOTO: Ionuț Fantaziu

Un reprezentant al Societății Ornitologică Română, Dan Ionescu, reclamă faptul că în „Delta Carpaților”, Situl Natura 2000 Dumbrăvița – Rotbav, Măgura Codlei, a fost amenajat ilegal un iaz de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Mai mult, acesta se află chiar în zona de cuibărire a unei specii rare.

„În această zonă crește și cîrstelul de cîmp, o specie prioritară la nivel global. La Dumbrăvița este o populație destul de mare, raportată la suprafața de teren”, a declarat Dan Ionescu, citat de monitorulexpres.ro.

Problema a fost reclamată și la Ministerul Mediului, iar controalele făcute de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) a dat o amendă de 40.000de lei pentru construcție fără avize într-un sit protejat. De asemenea, aceștia au cerut acoperirea iazului și readucerea terenului la forma inițială.

„De un an şi jumătate nu s-a întîmplat nimic, chiar dacă inspectorii de la SGA au dispus nişte măsuri împotriva lucrării respective. Însă din păcate, în România, dacă eşti amendat pentru o lucrare ilegală, depui o contestaţie, iar procesele pot dura ani de zile.

În orice alt stat european, o astfel de situaţie era rezolvata în cîteva zile, cel mult săptămîni. (…) Unii dintre localnici chiar întreabă: «Dacă ăla a putut, de ce să nu o fac şi eu?», mai ales că omul mai şi spune prin sat că nu i se va întîmpla nimic, chiar dacă noi i-am explicat consecinţele legale şi impactul asupra mediului“, a mai spus Dan Ionescu de la SOR, potrivit monitorulexpres.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreaNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.