Delta amenință vacanțele. Ce schimbări pentru turiști sunt în Grecia, Turcia, Bulgaria, Cipru sau Spania

FOTO: Candiix/Pixabay.com
FOTO: Candiix/Pixabay.com

În ultima perioadă epidemia a început să crească din nou. Varianta Delta a coronavirusului a luat locul celorlalte „variante îngrijorătoare”. Însă, în țările în care majoritatea adulților au primit cel puțin o doză de vaccin, revenirea infectărilor nu a dus la o creștere semnificativă a deceselor și spitalizărilor.

Deși în Israel, numărul infecțiilor a crescut de zece ori începând cu mijlocul lunii mai – în special în rândul tinerilor, nu există încă decese. Mai puțin de treizeci de persoane sunt în terapie intensivă. Departamentul de Sănătate din Israel estimează că vaccinul Pfizer este 93% eficient împotriva formelor severe ale bolii.

În Marea Britanie, prima țară europeană afectată de varianta Delta și unde 64% dintre adulți sunt complet vaccinați, fluxul de infecții a crescut de douăsprezece ori de la jumătatea lunii mai și până acum, dar există doar 15 decese pe zi, o sutime față de vârful lunii ianuarie.

Varianta Delta nu destabilizează nici Statele Unite, unde reprezintă acum jumătate din cazurile noi, dar în care aproape două treimi dintre adulți sunt complet vaccinați, cu excepția câtorva state din sud.

Iată ce au anunțat, în ultimele zile, autoritățile din câteva țări din Europa preferate de români ca destinații de vacanță pentru această vară:

Grecia înregistrează o nouă creștere a cazurilor de COVID 19, după mai multe săptămâni de scădere, fapt ce au determinat autoritățile să elimine majoritatea restricțiilor antiepidemice.

Ministrul turismului, Haris Theocharis, a spus pentru Khatimerini că numărul turiștilor care au intrrat în Grecia în luna iunie reprezintă „o evoluție pozitivă”, dar că trebuie luate în condiderare îngrijorările provocate de tulpina Delta a coronavirusului SARS-CoV2.

Viceministrul grec pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias, a recomandat călătorilor care merg pe insule să se testeze anti-COVID la întoarcerea din vacanță, dar nu a impus cerințe suplimentare pentru testare, așa cum recomandă experții.

„Pentru călătoriile terestre nu există nicio măsură obligatorie. Există o recomandare puternică de a face teste”, a spus Hardalias la o conferință de presă.

Persoanele care călătoresc între regiuni sau către insule în Grecia trebuie să aibă certificat de vaccinare, dovada că au trecut prin boală, un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau un test rapid.

Turcia a ridicat, de la 1 iulie, carantina generală impusă pentru zilele de duminică și restricțiile de timp de circulație pe timp de noapte (după ora 19:00). Ankara se așteaptă ca scăderea numărului de cazuri și accelerarea programului său de vaccinare va duce la o revenire a sectorului său turistic.

Bulgaria nu le mai cere românilor decât documente de călătorie, precum carte de identitate sau pașaport. Noile măsuri se aplică până la data de 31 iulie. Potrivit informaţiilor publicate de autorităţile bulgare, pe teritoriul Republicii Bulgaria se aplică sistemul de clasificare a statelor de provenienţă pe mai multe zone (verde, portocalie, roşie), în funcţie de gradul de răspândire a COVID-19 în aceste state. De asemenea, a fost instituită o categorie/zonă specială, în care a fost inclusă şi România, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Spania este o destinaţie turistică sigură chiar dacă sunt în creştere cazurile de COVID-19, a afirmat vineri ministrul Turismului, Reyes Maroto, menţionând campania de vaccinare şi ţinerea sub control a numărului pacienţilor spitalizaţi, transmite Reuters. „Guvernele nu trebuie să dea un semnal de alarmă. Nu putem măsura situaţia epidemiologică doar pe baza incidenţei cumulate”, a declarat oficialul spaniol într-un interviu acordat postului de radio RNE.

Cipru a fost plasată de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în categoria ţărilor „roşu închis” ca urmare a creşterii continue a cazurilor de coronavirus. Ciprul este în acest moment singura ţară a Uniunii Europene aflată în această categorie, scrie Kathimerini, citat[ de Rador.

Ministerul Sănătăţii de la Nicosia a anunţat miercuri 952 de cazuri noi de COVID-19, identificate prin teste PCR şi teste rapide antigen (rată de pozitivare de 2,16%), ceea ce creşte numărul total al cazurilor la 80.588.

În ultimele două săptămâni s-a înregistrat o nouă creștere a numărului de cazuri, iar în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere zilnică a numărului de pacienți spitalizaţi cu COVID, ceea ce impune luarea de măsuri suplimentare pentru protejarea sistemului de sănătate.