Declarația unică pentru persoane fizice. Ce este și când trebuie depusă

declarația unică pentru persoane fizice
Foto: Captură YouTube / ANAF

Invitat la TVR, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a oferit câteva informații despre declarația unică pentru persoane fizice, care va fi introdusă de Guvernul Dăncilă cu scopul de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile declarării veniturilor din surse independente.

Ministrul de Finanțe a spus că declarația unică pentru persoane fizice va fi creată prin comasarea și simplificarea a 7 declarații.

„Comasăm 7 declarații pentru persoanele fizice într-una singură. Nu înseamnă doar că le-am pus toate laolaltă, ci s-au și simplificat din acele etape”, a menționat ministrul.

Declarația unică pentru persoane fizice – termenul din 2018 este 15 iulie

Declarația unică pentru persoane fizice se va depune o singură dată pe an, iar plata se va face tot o singură dată pe an. În acest an declarația unică pentru persoane fizice trebuie depusă până la data de 15 iulie, iar de anul viitor ea va trebui depusă până la 31 martie.

„Este o declarație unică, se depune o singură dată pe an și facem o singură plată pe an. Anul ăsta mergem cu un termen de 15 iulie. Va fi primul termen până la care se depun formularele în noul format, iar plata trebuie făcută până la final de martie anul viitor. De anul viitor, același termen an de an până la care se depune și se fac și plățile”, a explicat Eugen Teodorovici la TVR.

Declarația unică pentru persoane fizice – reduceri pentru cei care o depun online

Potrivit ministrului de Finanțe, cei care depun online declarația unică pentru persoane fizice vor beneficia de o reducere. Și cei care plătesc anticipat vor fi avantajați.

„Acest formular va avea ca și componente anul anterior, pentru că va fi închis anul anterior, și o rubrică destinată sau dedicată anului curent, unde se fac estimările de venituri pentru anul în curs, și pentru care dacă plătim anticipat până la 15 iulie și facem online acest lucru, adică depunerea să fie online, contribuabilul are o reducere de 10%. Dacă depui online și plătești anticipat ai acest 10%. Dacă depui pe hârtie și plătești anticipat ai doar 5%. Ca să stimulăm trecerea în online a contribuabililor”, a declarat ministrul.

Declarația unică pentru persoane fizice va trebui depusă de românii care au realizat venituri din activități independente (inclusiv din drepturi de autor), din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor (chirii, de exemplu), din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, piscicultuă, silvicultură sau din alte surse.

Declarația unică pentru persoane fizice – 10 explicații

Săptămâna trecută, premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat în ședința de Guvern câteva elemente definitorii ale noii declarații pentru persoane fizice.

1. Contribuabilii depun o singură declarație în loc de 7 declarații

2. Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent

3. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de 5 termene de plată

4. A fost eliminată obligația de a efectua plăți anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților pentru neplata la aceste termene

5. Contribuabilul poate alege să efectueze plăți oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcție de necesitățile proprii ale contribuabilului

6. Se acordă bonificație, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăților înainte de termenul limită

7. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declarația unică prin spațiul privat virtual, încurajându-se depunerea declarațiilor în mediul online (pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație)

8. Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent

9. Calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației și nu de la data efectuării plății, ca în prezent

10. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a 6 salarii minime brute, 1.900 de lei, față de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent”.