Declarația unică. Guvernul a anunțat forma finală și termenul limită

Viorica Dăncilă FOTO: gov.ro declarația unică
Viorica Dăncilă. FOTO: gov.ro

Guvernul Viorica Dăncilă a adoptat joi,15 martie, o ordonanță de urgență care a eliminat controversata Declarație 600 și a introdus declarația unică pentru persoanele care obțin venituri din surse independente.

„Încă înainte de preluarea mandatului am promis că Declarația 600 va dispărea, am cerut o nouă reglementare să vină în sprijinul contribuabilului prin simplificare și justificare rațională a procedurilor. Astăzi vom adopta ordonanța prin care vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS și CASS”, a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea ședinței de Guvern.

Iată cele mai importante modificări aduse de declarația unică:

– Personale fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS și CASS, vor completa o unică declarație, și nu 7 declarații, cum a fost până acum

– Noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Plata contribuțiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019. De anul viitor, atât termenul de depunere a declarației unice, cât și termenul limită pentru plata contribuțiilor, va fi 31 martie.

– Impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.

– Evaluarea pentru încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent.

– Persoanele fizice vor putea rectifica declarația până la termenul de plată.

– Noua reglementare va permite și depunerea prin mijloace electronice a declarației unice. „Practic, cetățenii vor avea mai puțin timp de petrecut pentru a-și putea îndeplini obligațiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine, și cu costuri mai mici pentru a-și putea procesa declarațiile și a emite deciziile de impunere”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat la sfârșitul ședinței de Guvern că acei contribuabili care vor depune declarația unică online vor putea beneficia de reduceri.

„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere cu 5% a obligațiilor de plată față de stat – impozit pe venit, contribuții pentru sănătate și cele pentru social. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, atunci practic la final de an, la 15 decembrie, mai sunt încă 5% reducere pentru această plată anticipată. Deci un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă se depune online, și plata anticipată până la finalul anului curent”, a spus ministrul.

Declarația unică – Ce fac cei cu drepturi de autor

În ceea ce privește drepturile de autor, ministrul de Finanțe a spus că în acest caz au „mers pe ideea stopajului la sursă”. Așadar, cei care obțin venituri din drepturi de autor nu mai trebuie să depună declarația.

De asemenea, cei care au și contract de muncă, și drepturi de autor, nu vor mai plăti contribuții la sănătate și la pensie pentru contractul de drepturi de autor.

„Am mers pe scutirea pentru cei care sunt și salariați a obligațiilor pentru contribuțiile de sănătate și pentru social. Este o abordare care în anii anteriori a mai fost, este o abordare normală”, a spus Eugen Teodorovici.

Declarația unică – Cine trebuie să o depună

Declarația unică trebuie depusă de toți românii care obțin venituri din activități independente (cu excepția drepturilor de autor), din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor (chirii), din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, piscicultuă, silvicultură sau din alte surse.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.