Declarația lui Tudorel Toader despre amnistie și grațiere

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanță de urgență, a declarat Tudorel Toader, luni dimineață. O formă a acestui act s-ar afla în lucru la Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției a mai spus că amnistia și grațierea ar putea fi o ultimă soluție pentru corectarea unor abuzuri.

„Lucrăm la un draft, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal și consolidrarea prezumției de nevinovăție la procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanțe de urgență, ci una singură”, a spus Toader, luni dimineață.

Tudorel Toader mai spus că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri, explicând însă că, dacă vor exista alte opţiuni, vor fi aplicate acelea.

„S-a agreat ideea ca amnistia, graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a abuzurilor”, a precizat Tudorel Toader. Ministrul Justiției a mai adăugat că, însă, că dacă vor exista alte soluţii legislative pentru corectarea abuzurilor, vor fi aplicate acelea.

După Consiliul Național al PSD de aseară, ministrul Justiției a evitat să dea un răspuns clar în ceea ce privește adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

La întălnirea șefilor PSD au fost mai multe voci care au cerut ca până la 15 ianuarie să se dea amnistia și grațierea. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut guvernului să depună după anul nou și o plângere penală pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.