Declarația completă a medicului Beuran, după operația-dezastru de la Floreasca. ”Luptăm în continuare și cu imposibilul”

După o perioadă de tăcere, medicul Beuran a ales să povestească public ce s-a întâmplat la operația în urma căreia o pacientă cu cancer pancreatic a fost incendiată, în secția pe care medicul o conduce la Spitalul Floreasca.

Beuran spune că nu a fost în sală la momentul apariției flăcărilor și că a informat imediat conducerea spitalului despre incident. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății avea să afle despre operația-dezastru abia peste câteva zile.

”Filmul acestei situații este următorul. În urmă cu 10-12 zile, înainte de intervenție, această pacientă s-a prezentat la noi, adusă de niște colegi chirurgi, care ne-au rugat să găsim o soluție deoarece este un caz oncologic depășit și refuzat de spitalele din București.

Ea nu se mai putea alimenta. Am intervenit, am reușit să facem o operație, mai mult decât una paleativă, numai că în ziua de 22 decembrie, pacienta face o hemoragie digestivă superioară și una intraperitonială severă. Un coleg, fiind duminică, venind la contravizită, sesizează lucrul acesta, îmi dă telefon, și le spun că într-o astfel de situație trebuie dusă bolnava urgent la sala de intervenție și voi veni să ajut și eu echipa. Au dus bolnava în blocul operator de urgențe, unde, în sala unde s-a pregătit re-intervenția chirugicală, în clipa în care au folosit electrocauterul, au simțit miros de priză arsă și imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea, au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp, s-a autoaprins, probabil de o scânteie sau deja mocnea, e greu de spus cum s-a produs această scânteie.

Însă, pacienta aceasta fiind polialergică, nu s-a putut face câmpul cu o soluție iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut și de familie, pentru că o parte dintre investigațiile care trebuiau făcute nu s-au putut face datorită neadministrării substanței de contrast la procedurile radiologice de care avea nevoie.

În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace de acoperire, adică de înăbușire a flacărei, iar cineva a adus un vas cu apă, să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Și lucrul acesta se poate dovedi ușor, cu ajutorul camerelor de luat vederi și corelat cu protocoalele de terapie intensivă și protocolul de chirurgie pe care l-am semnat.

În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală, iar echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării. Este un lucru foarte important, deoarece un om care pierde sânge foarte repede poate să își piardă și viața.

După oprirea sângelui am apărut și eu, m-am asociat echipei, echipa era șocată, pentru că a trecut prin acest eveniment. Odată ce am intrat, am preluat operația și am finalizat-o. După ce am finalizat operația, am ajutat, împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arși, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziția de a fi transportat în terapia intensivă a marilor arși.

Suprafața, la evaluarea momentului, era în jur de 25-30%, dar știm că există o dinamică a plăgilor arse. Bolnava se găsește acum în terapia intensivă de la mari arși, o îngrijim împreună cu echipa de la arși pentru că aici primește îngrijirile complexe și maximale care le poate face acest serviciu, împreună cu terapia intensivă și îngrijirile chirurgicale pe care le facem noi.

Ce aș vrea să menționez: în primul rând, imediat după ce s-a terminat actul operator și tot inventarul acesta de gesturi medicale, eu am anunțat personal managerul spitalului, directorul medical, medicul coordonator al blocului operator și familia acestei paciente. Deci, nu s-a căutat să se mușamalizeze nimic, este un eveniment nedorit, neplăcut, dar în care medicul nu a fost implicat cu nimic pentru că arsura nu este unde a lucrat el cu electrocauterul, ea este în spate, unde sunt firele de la placa neutră care se pune. Este ancheta care se va face, ancheta tehnică care să verifice aparatul și modalitatea în care s-a făcut tot acest aranjament al echipamentului de electrochirurgie pe care nu îl face medicul.

Sunt niște protocoale (n.r. pentru aparatură). Echipa operatorie intră în sală știind că totul e verificat. Se verifică aparatul de anestezie, se verifică presiunea din sistemul de gaze, se verifică toate aceste aparate, toate funcționează cu curent electric. Echipa intră să facă operația, ea nu verifică instalațiile că funcționează sau nu. Mai mult, niciunul dintre colegii care sunt lucrători în blocul operatori – brancardieri, infirmieri, asistente, doctori – nu au avut nevoie de un prim ajutor, nu s-au înecat cu fum, nu i-a ars flacăra. Deci, amploarea aceata, că a fost o vâlvătaie da, dar nu a fost de amploare că a ars ca o torță și nu s-au luat măsuri. Mai mult, nu știu de ce nu a fost folosit un extinctor, pentru că putea fi folosit. Extinctoarele apăruseră de două săptămâni în spital, la schimbul de extinctoare. La un moment dat, s-a discutat că nu a funcționat. Nu a ”țipat” niciuna dintre instalațiile pentru sesizarea de fum. Deci, aici mai sunt și niște probleme tehnice.

Vizavi de ce s-a afirmat de către secretarul de stat, că intervenția este semnată în protocolul operator de doctorul Beuran este adevărat, dar eu normal că mi-am asumat terminând intervenția chirurgicală.

Al doilea lucru, echipa care a fost la început a făcut o notă informativă către conducerea spitalului și a arătat așa cum v-am explicat, cum a apărut mirosul, cum a apărut fumul, cum a apărut flacăra și ce s-a făcut. Ca șef de secție și întrebând, fiind un bolnav al meu, din secția în care sunt, am contrasemnat că am luat la cunoștință, deci parafele mele sunt puse corect, odată prin faptul că am terminat intervenția chirurgicală, a doua că am fost informat de evenimentul petrecut. Dar nu am fost în echipa operatorie care a avut evenimentul. […]

S-a întins deja ca un pârjol toată informația aceasta [n.r. că medicul Beuran ar fi ars pacienta] în spate nu este prezentată cu nimic adevărat, dacă era nevoie eram aici și puteam să fim și noi la controlul făcut, al actelor respective, să se înțeleagă. Eu personal, în calitatea de medic și de șef de secție, cei deasupra mea, conducerea spitalului, familiea, au fost informați imediat.

Pacienta este sub comă indusă pentru că se face tratamentul specific arsurii și este monitorizată, este îngrijită, pansată, spălată, terapie intensivă, luptăm în continuare pentru viața ei. Repet, un caz greu, complex, patologia ei de bază oncologică, o patologie care nu a putut fi atacată niciunde pe unde a umblat, o bolnavă slabă, cu o imunitate slabă, dar toate aceste lucruri nu ne-au lăsat să abandonăm această muncă de doctori. Am luptat și luptăm în continuare și cu imposibilul, dar este îngrijită în continuare așa cum trebuie”, a declarat Beuran la Antena 3.

Mircea Beuran (66 de ani) este chirurg și profesor universitar, iar în trecut a fost și ministru al Sănătății, în guvernul Adrian Năstase.

Alte declarații:

– Potrivit Digi 24, ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că vineri seară a aflat de femeia arsă de la Spitalul Floreasca și, imediat, a cerut control deoarece exista pericolul mușamalizării cazului. Costache spune că este surprinzătoare atitudinea chirurgilor care refuză să coopereze cu echipa de control.

– anunțul inițial despre caz a fost făcut de un deputat USR, Emanuel Ungureanu, pe Facebook. El spunea că o pacientă a fost arsă pe masa de operații la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc. Ungureanu a publicat pe Facebook şi declaraţiile olografe date de două asistente din cadrul unităţii medicale, din care rezultă că pacienta în flăcări a fost stinsă cu un lighean de apă. El a susţinut că, potrivit informaţiilor care i-ar fi fost furnizate de către o asistentă medicală, conducerea spitalului şi inspecţia venită de la DSP au încercat să muşamalizeze acest caz şi nu i-au luat nicio declaraţie scrisă chirurgului Mircea Beuran.

– cazul face și obiectul unei anchete a Poliției. „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la o pacientă internată într-un spital din București, Serviciul Investigații Criminale din Poliția Capitalei a declanșat verificări cu privire la aspectele semnalate în mass-media. Până la acest moment, nu a fost identificată vreo plângere cu privire la această situație”, se precizează într-o informare transmisă de Poliția Capitalei.

familia victimei nu a depus plângere, însă există informații că aceasta este asistată de un avocat și va depune plângere cât de curând, probabil în cursul zilei de luni, 30 decembrie.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.