Decizie în UE. Mașinile vor apela singure 112

Parlamentul European a luat o decizie prin care, din 31 martie 2018, toate mașinile și microbuzele noi vor fi echipate cu sistem automat eCall. Acest soft este capabil să trimită o alertă către autorități în cazul unui accident.

Anul trecut s-au înregistrat 25.700 de victime ale accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, iar acest sistem ar putea reduce acest număr cu până la 10% în fiecare an.

În cazul unui impact, în mod automat, eCall va trimite date către serviciul 112. Ar urma să fie capabil să trimită detalii cu privire la tipul mașinii, carburantul, ora accidentului, locația exact sau numărul pasagerilor.

Din 2018 toate mașinile vândute vor fi obligatoriu echipate cu sistemul eCall, iar după trei ani se va face o evaluare și se va decide dacă trebuie instalat și pe autobuze, autocare sau camioane.

În UE, media de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori este 50,5. Rata cea mai mică este în țara precum Malta, Olanda, Suedia și Maria Britanie.

Din păcate, România se află la polul opus, alături de țări precum Lituania, Letonia și Bulgaria. Potrivit statisticilor, la noi sunt raportatea peste 90 de persoane decedate/milion de locuitori.

În României, numărul de morți din accidente rutiere a scăzut cu 24% între 2010 și 2014 și cu doar 2% între 2013 și 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Sute de kilometri de trasee de bicicletă, amenajate peste colinele Transilvaniei
Cea mai romantică cerere în căsătorie, din toate timpurile

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.