Decizie importantă pentru UBER la Curtea Europeană de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a luat o decizie importantă în această dimineață cu privire la serviciile de rezervări de automobile cu șofer, cum sunt UBER sau Taxify. Magistrații au ajuns la concluzia că UBER este o companie de transport și nu de tehnologie. Însă foarte important de spus este că „transport” nu se referă la taxi, pentru că poate însemna și Private Hire Vehicle, cum este reglementat în Franța, Anglia sau Italia și ride sharing, cum este în Țările Baltice.

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre.

Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt Uber, potrivit Digi24.ro.

În fața Curții Europene de Justiție, reprezentanții Uber au declarat că se consideră, înainte de toate, un serviciu digital care joacă un rol de intermediar între particulari și șoferi.

Aproximativ 5.000 de taximetriști și transportatori au fost așteptați în Piața Victoriei. Aceștia au protestat împotriva platformelor digitate de taximetrie, dar și a Uber. Ieri, primarul general al Capitalei a hotărât ca serviciile de dispecerat să devină obligatorii în București.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, marţi, un proiect de hotărâre potrivit căruia în Bucureşti îşi vor putea desfăşura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizaţi care au servicii de dispecerat autorizate de municipalitate, iar nerespectarea obligaţiilor se sancţionează cu amendă între 4.500 şi 5.000 de lei

„Cu toţii ne dorim ca cetăţenii din Bucureşti care apelează la taxi să poată merge în condiţii de siguranţă şi confort. Îi respectăm pe bucureşteni şi prin prisma hotărârii pe care o vom lua astăzi. Vom avea un proiect care va modifica şi va aduce îmbunătăţiri: va exista un set de reguli pe care eu le numesc europene care vor trebui respectate.

Va fi interzisă refuzarea unei curse sub diferite pretexte şi vor fi sancţiuni. Vor fi interzise bonusurile, şoferii sunt obligaţi să aibă o ţinută decentă, să nu fumeze în maşină, să nu dea muzica tare, să nu vorbească la telefon, să nu angajeze cu clientul discuţii pe subiecte sensibile care ar putea contraveni principiilor clientului.

Sunt încă alte elemente care vor duce la securitate şi confort. Toţi taximetriştii vor fi obligaţi să poată oferi posibilitatea să plătească cu cardul şi toţi vor trebui să aibă aplicaţii, pentru ca orice client să poată solicita taximetrul şi online”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.